Defensie voorbereid op natuurbranden

Ter voorbereiding op het natuurbrandseizoen trainden lucht- en landmacht samen met de civiele brandweer en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Hiervoor werd afgelopen vrijdag een heideterrein op het Artillerie Schietkamp in ’t Harde gecontroleerd in brand gezet, waarna het blussen begon.

De brandweer van het Artillerie Schietkamp zorgde dat het vuur niet kon overslaan naar het hele oefenterrein. Tegelijkertijd blusten 2 Cougar transporthelikopters van de luchtmacht vanuit de lucht.

Oefendoelen

De belangrijkste oefendoelen waren de communicatie tussen de civiele en militaire brandweer en de militaire helikopterbemanning. Verder ging het om het ervaren van echt vuur en het opereren met een bambi-bucket (de waterzak onder een transporthelikopter).

Inzet luchtmacht

Natuurbranden komen in Nederland regelmatig voor.  De veiligheidsregio’s kunnen Defensie vragen met blussen te ondersteunen. Dat gebeurt wanneer een vuur voor civiele hulpdiensten onbeheersbaar is. Vanuit de lucht storten transporthelikopters per keer 2.500 (Cougar) of 10.000 liter (Chinook) water op een brandhaard. De toestellen kunnen ook een watergordijn leggen om de brand in te perken en objecten af te schermen.

Inzet landmacht

Vanuit het veld is de landmacht met verschillende middelen inzetbaar. Die lopen uiteen van een waterboordetachement, bluswatertransport, wiellaadschoppen voor grondverzetwerk tot terreinvaardige tankautospuiten. De militaire tankautospuiten kunnen bijvoorbeeld al rijdend een brand blussen. Dit in tegenstelling tot civiele brandweerwagens die stil staan.

Uitzendbaar team

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is namens de brandweer Nederland coördinator voor het helikopterblussen. Samen met de luchtmacht heeft de organisatie sinds 2003 een uitzendbaar team voor binnen- en buitenland. De afgelopen jaren zijn de helikopters bijvoorbeeld ingezet bij een industriële brand in Zaandam en meerdere natuurbranden in Schoorl, Oisterwijk en Fochteloërveen. Internationaal zijn de toestellen ingezet bij grote bosbranden in onder meer Portugal en Griekenland.