Recordaantal extra banen dankzij buitenlandse investeringen

Dankzij actieve inspanning van de Nederlandse overheid zijn het afgelopen jaar 193 projecten van buitenlandse investeerders naar Nederland gehaald. Deze projecten waren in totaal goed voor een investering van € 1.7 miljard in de Nederlandse economie en een recordaantal van circa 8.500 banen. Ook de waardering voor het Nederlandse vestigingsklimaat is het afgelopen jaar toegenomen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) die maandag 17 maart 2014 zijn gepubliceerd.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

'De aantrekkingskracht van Nederland op buitenlandse investeerders is een bepalende factor voor werkgelegenheid in de toekomst. Het recordaantal Nederlandse banen dat vorig jaar door buitenlandse investeringen is gecreëerd, toont aan dat Nederland een aantrekkelijk en concurrerend investerings- en vestigingsklimaat heeft. Daar profiteren we allemaal van,' aldus minister van Economische Zaken Henk Kamp die samen met minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (BHOS) verantwoordelijk is voor de NFIA.

Ambassades maken Nederland sterker

Ook minister Ploumen toont zich verheugd: ‘Deze prachtige cijfers laten zien dat buitenlandse investeringen veel binnenlandse banen opleveren. Zeker in deze tijd kunnen we daar niet genoeg van hebben. De inzet van de NFIA en de ambassades in het buitenland blijft doorgaans onzichtbaar, maar deze cijfers tonen aan hoezeer zij Nederland sterker maken.”

Nieuwe banen en baanbehoud

In 2012 waren buitenlandse investeringen nog goed voor ruim 5.000 banen. In 2013 is dat toegenomen met ruim 60% tot 8.500. Voorbeelden van projecten die het afgelopen jaar nieuwe banen opleverden of voor baanbehoud zorgden, zijn onder meer de R&D faciliteit van het Duitse Nunhems (500 banen in het Limburgse Nunhem), het distributiecentrum van het Amerikaanse Moduslink (500 banen in Venray), het servicecenter van IBM (350 banen in Groningen), het Indiase IT-bedrijf Wipro (ruim 250 banen in Eindhoven) en het nieuwe R&D centre van het Zweedse SKF (100 nieuwe banen in Nieuwegein).

Verenigde Staten belangrijkste bron investeringsprojecten

De meest investeringsprojecten (75) zijn afkomstig uit Azië, gevolgd door Noord-Amerika (70) en Europa (34). Een opvallende stijging is te zien in het aantal projecten afkomstig uit Europa: bijna een verdriedubbeling van 12 naar 34 projecten. De Verenigde Staten (VS) blijft als land de belangrijkste bron van buitenlandse investeringsprojecten (64), op afstand gevolgd door China (26), Zuid Korea (15), het VK (13) en India (11). De VS is tevens de bron voor de meeste banen en het hoogste investeringsbedrag. Uit de cijfers blijkt dat Nederland goed scoort op het vlak van marketing & sales, distributiecentra en hoofdkantoren. Het aantal distributiekantoren groeide substantieel, van 21 naar 35 projecten. Ook R&D activiteiten zitten sterk in de lift, het aantal projecten verdubbelde bijna van 11 naar 18. En hoewel nog klein in omvang, zijn datacentra een sterk groeiend segment, van 1 project in 2012 naar 6 in 2013.

Stilzitten geen optie

Meer dan de helft van alle buitenlandse bedrijven in Nederland waarderen het Nederlandse vestigingsklimaat als goed tot excellent. Slechts 6% waardeert het als onvoldoende tot slecht. Dat blijkt uit de NFIA-enquête onder ruim 600 buitenlandse bedrijven waarvan maandag conclusies werden gepresenteerd. Bovendien is de waardering voor vrijwel alle locatiefactoren gestegen. Minister Kamp: 'De mondiale concurrentie om investeringen en werkgelegenheid is groot en neemt continue toe. De uitgangspositie van Nederland is sterk. Maar stilzitten is geen optie. Het kabinet zal zich ook komend jaar inzetten voor een vestigingsklimaat dat de internationale concurrentie voor is. Dat doen we door te investeren in de voor buitenlandse bedrijven bepalende factoren zoals een goedopgeleide beroepsbevolking, uitstekende fysieke en digitale infrastructuur, goede voorzieningen en het verder verminderen van de regeldruk.'