Persconferentie MP na ministerraad 14 maart 2014
Minister-president Rutte blikt tijdens zijn wekelijkse persconferentie vooruit op de Gemeenteraadsverkiezingen en de Nuclear Security Summit. Daarnaast gaat hij in op de situatie in Oekraïne en de agenda van de ministerraad.
Goedemiddag, ja vanzelfsprekend hebben we bij het buitenlandsbeleid stilgestaan bij de situatie in de Oekraïne. De ontwikkelingen stemmen verre van hoopvol, maar niettemin blijft het van belang, onverminderd van belang, om te bezien of we hier via onderhandelingen en via de onderhandelingstafel uit kunnen komen. Alle alternatieven zijn slechter, maar ze worden wel onvermijdelijk als Rusland niet met de Oekraïne in gesprek raakt en de zaak nog verder escaleert.
We hebben ingestemd met een wetsvoorstel om de integriteit en bedrijfsvoering van banken te versterken. Dat doen we door een uitbreiding van de bankierseed en de introductie van tuchtrecht.
Daarnaast is onder meer gesproken over een wetsvoorstel om de kosten van het opruimen van scheepswrakken te verhalen op de eigenaar.
De ministerraad van zichzelf was korter dan gebruikelijk, maar goed dat past ook wel bij het feit dat mijn collega's en ook ikzelf vanmiddag nog op campagne zijn. Volgende week is er een vergadering die weer wat langer zal duren, ongetwijfeld.
Volgende week een gevarieerd programma. Woensdag zijn de verkiezingen voor ruim 400 gemeenten in Nederland. De campagnes zijn in volle gang. In alle gemeenten zijn partijen hard aan het werk om kiezers voor hun standpunten te winnen. Ook landelijke politici dragen hun steentje bij. Vanaf deze plek zou ik de gelegenheid willen gebruiken om iedereen op te roepen aanstaande woensdag naar de stembus te gaan. Iedere stem telt, ook die van u.
Donderdag en vrijdag is er een Europese Raad van regeringsleiders in Brussel. Op de agenda staan financieel-economische punten, het Europees Semester, het versterken van concurrentievermogen van de Europese industrie en - aanverwante - dienstensector. Daarnaast komen klimaat- en energiebeleid en uiteraard de situatie in de Oekraïne aan de orde.
En dan het weekend staan we klaar voor de start van de Nucleair Security Summit hier in Den Haag. Die heeft één doel voor ogen, namelijk het voorkomen van nucleair terrorisme. Het gaat niet om kernwapens, maar om gevaarlijk nucleair en radioactief materiaal dat vaak ook voor heel nuttige doeleinden gebruikt moet worden. Denk aan radiologisch materiaal voor het maken van röntgenfoto's, maar ook het bestralen van patiënten. De kans dat terroristen dit materiaal kunnen bemachtigen en dat zij er in slagen om een kernbom of een vuile bom van te maken is gelukkig klein, maar als het gebeurt, dan zijn de gevolgen enorm groot. Het is dus letterlijk van levensbelang om de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld te verminderen en het materiaal dat er dan nog wel is, om dat zo goed mogelijk te beveiligen en de internationale samenwerking op dit gebied te versterken. De top in Den Haag is de derde NSS-top. De eerste was in 2010 op initiatief van president Obama in Washington. De hoeveelheid nucleair materiaal in de wereld is inmiddels fors afgenomen en de beveiliging in heel veel landen is aanzienlijk verbeterd. NSS-toppen leveren dus ook resultaat op, zichtbaar. Juist door directe betrokkenheid van wereldleiders worden stap voor stap resultaten geboekt die anders niet zouden zijn bereikt. Als voorzitter van deze top wil ik vooral meer tempo maken. Nederland wil bijvoorbeeld bevorderen dat landen alle richtlijnen van het Internationaal Atoomagentschap - het IAEA - invoeren in hun nationale wet- en regelgeving en dat de IAEA-inspecties het niveau van de beveiliging verder verbeteren. Het feit dat deze top hier in Nederland georganiseerd wordt, is geen toevalligheid. Het past in de Nederlandse traditie van het nemen van internationale verantwoordelijkheid en het past ook bij de stad Den Haag, de internationale stad van recht en vrede.