Bedrijven investeren vaker samen met onderzoekers in R&D

Bedrijven zijn dit jaar fors vaker van plan om met onderzoekorganisaties te investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D). De voorgenomen deelname van bedrijven aan publiek-private R&D-samenwerking is met meer dan 70% toegenomen.

TKI-toeslag

Dat blijkt uit de eerste ronde aanvragen voor TKI-toeslag die de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI's) in februari 2014 hebben ingediend. Via de TKI-toeslag stimuleert de overheid publiek-privaat onderzoek door een bedrag gelijk aan 25% van de private bijdragen bij te dragen aan onderzoek. Begin 2013 werden door TKI's projecten ingediend waar bedrijven 1.800 keer financieel aan wilden deelnemen. Begin 2014 ligt dat aantal al op 3.100. Deze stijging zal naar verwachting vooral te danken zijn aan het MKB.

"Deze toename illustreert dat de samenwerking in de topsectoren goed op stoom komt”, aldus minister Kamp van Economische Zaken (EZ). “Deze samenwerking tussen grootbedrijven, MKB, onderzoeksinstellingen en overheden fungeert als een vliegwiel voor innovatie, versterkt de concurrentiepositie van onze economie en levert werkgelegenheid op. Daar profiteren we allemaal van.”

Publiek gefinancierd onderzoek

Niet alleen het aantal deelnemingen door bedrijven ligt voor 2014 hoger, ook de bedragen nemen toe. In 2013 werd door bedrijven voor ruim €200 miljoen bijgedragen aan publiek gefinancierd onderzoek. Dat bedrag ligt in de ingediende plannen voor 2014 al op ruim €280 miljoen.

Het totale bedrag dat in 2014 wordt geïnvesteerd via de TKI’s kan pas later worden vastgesteld. De genoemde €280 miljoen is een schatting op basis van de eerste inschrijvingsronde die op 1 februari sloot. Van april t/m september volgt een tweede ronde. Uit de cijfers over 2013 komt vooralsnog naar voren dat tweederde van de geraamde investeringen is verwezenlijkt. Het verschil tussen ramingen en realisatie is onder andere te verklaren doordat de TKI toeslag vorige jaar nieuw was en er slecht één inschrijvingsronde was. Hierdoor schreven bedrijven en instellingen zekerheidshalve in voor een hoger bedrag dan ze uiteindelijk investeerden. Door het invoeren van een tweede inschrijfronde en de ervaring die in 2013 is opgedaan is de verwachting voor 2014 dat de schatting nauwkeuriger is. Deze zomer maken de TKI's hun eerste jaarrapportage bekend.