Minister Opstelten bij presentatie nieuwe modeluniformen gemeentelijk boa’s

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in Den Haag de presentatie bijgewoond van het nieuwe modeluniform voor de gemeentelijk buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) openbare ruimte, dat is ontwikkeld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De bewindsman reikte tevens certificaten uit aan vier van de boa’s, die als eerste zijn geslaagd voor de aangescherpte basisbekwaamheidstoets voor boa’s. Het modeluniform en de toets dragen beide bij aan de professionalisering van gemeentelijke boa’s.

De VNG heeft het modeluniform ontworpen in samenwerking met een aantal gemeenten en de beroepsvereniging voor boa’s. Door het modeluniform wordt de boa voor burgers duidelijk herkenbaar. Ook draagt het uniform volgens minister Opstelten bij aan een professionele uitstraling. Gemeenten krijgen het gebruiksrecht en een handleiding die ze kunnen gebruiken bij het aanschaffen van het uniform.

Aangescherpte basisbewaamheidstoets

De nieuwe basisbekwaamheidstoets voor boa’s is een belangrijk middel voor de verbetering van de kwaliteit en professionaliteit van boa’s in de openbare ruimte. In de aangescherpte cursus is expliciet aandacht voor gesprekstechnieken.
Sinds enige tijd worden er aanvullende eisen gesteld aan de basisbekwaamheid van boa’s in de openbare ruimte. Ook is er een systeem ingevoerd waardoor boa’s permanent worden her- en bijgeschoold.

Gemeentelijke boa’s

Gemeenten zetten steeds vaker boa’s in bij de aanpak van leefbaarheidsproblematiek en overlast. Samen met de politie werken zij aan de handhaving van de lokale veiligheid, leefbaarheid en de naleving van regels. Omdat de rol van de boa steeds belangrijker wordt, vindt minister Opstelten het ook belangrijk om de kwaliteit van de handhaving door de boa’s te versterken.

Drie gemeentelijk buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in hun nieuwe uniform.