Commissie bescherming persoonsgegevens voor BES-eilanden benoemd

De Commissie toezicht bescherming persoonsgegevens BES van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaat 1 april 2014 van start met een voorzitter en twee leden. De heer mr. G.A.E. Thodé wordt voorzitter van de Commissie, die moet toezien of de verwerking van persoonsgegevens in overeenstemming is met de Wet toezicht bescherming persoonsgegevens BES. Mevrouw E.M.H. Pourier en de heer mr. J.J. van Eck worden beide lid van de Commissie. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie besloten hen voor te dragen voor benoeming.

Naast het geven van voorlichting en advies over de Wet bescherming persoonsgegevens BES, heeft de Commissie de bevoegdheid om ambtshalve of op verzoek van een belanghebbende een onderzoek in te stellen naar de wijze waarop de wet wordt toegepast en nageleefd. Ook ziet de Commissie op de BES-eilanden toe op de verwerking van onder meer politiegegevens als bedoeld in de Wet politiegegevens.

De heer Thodé (1965) is voormalig gezaghebber van Bonaire. Op dit moment is hij rector van de Universiteit van Aruba. Mevrouw Pourier (1957) is onlangs gepensioneerd. Tot 1 augustus 2013 was zij directeur van de Voogdijraad Caribisch Nederland. De heer Van Eck (1952) is staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tevens heeft Van Eck sinds 2013 als kwartiermaker zorg gedragen voor de voorbereiding en de instelling van de Commissie toezicht bescherming persoonsgegevens BES.

Verder heeft de Rijksministerraad op voorstel van minister Opstelten besloten de heer W.L. van Zanten voor te dragen voor benoeming tot lid van de militaire kamer van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De heer Van Zanten is kapitein-ter-zee.