Internationale steun voor Libië blijft nodig

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag deelgenomen aan de Libië-conferentie in Rome. Op de bijeenkomst werd gesproken over de internationale steun aan het Noord-Afrikaanse land, dat een moeilijke periode doormaakt om een democratisch, veilig en welvarend land te worden.

‘Het is belangrijk dat we Libië blijven steunen. Het land heeft de technische assistentie van de internationale gemeenschap hard nodig, onder meer om te zorgen voor veiligheid, de opbouw van de rechtstaat en een sterker lokaal en centraal bestuur. Instabiliteit in Libië heeft een negatieve invloed op de veiligheid en stabiliteit in Noord-Afrika en de Sahel, maar ook aan de overkant van de Middellandse Zee, in Europa’, aldus Timmermans na afloop van de conferentie.

Er is volgens Timmermans nog veel om bezorgd over te zijn in Libië. Niet alleen loopt de transitie naar een democratie moeizaam, ook neemt de onveiligheid nog altijd toe en ontbreekt een constructief politiek proces. ‘Samen met anderen is Nederland bereid een inspanning te blijven leveren om de Libiërs te helpen. We mogen Libië in deze moeilijke tijd niet in de steek laten’, aldus Timmermans.

Sinds de revolutie tegen Khaddafi in 2011 draagt Nederland op verschillende manieren bij aan de opbouw in Libië. Zo worden er trainingen gegeven aan gevangenis- en rechtbankpersoneel, jonge diplomaten en ambtenaren. Ook wordt expertise verstrekt op het gebied van grensbewaking. Daarnaast levert Nederland een bijdrage aan het opruimen van mijnen en munitie.