Eenvoudigere regels rijbewijs bij bewustzijnsstoornis
Mensen met een bewustzijnsstoornis kunnen sneller weer over hun rijbewijs beschikken. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vereenvoudigt de regels hiervoor. De minister neemt daarmee het advies van de Gezondheidsraad over. Het besluit sluit aan bij het streven van de minister om het systeem van medische keuringen voor het rijbewijs makkelijker, transparanter en duidelijker te maken.
Van een bewustzijnsstoornis is sprake wanneer iemand het bewustzijn verliest door bloeddrukdaling of hartfalen, of door verminderde doorbloeding en zuurstoftekort in de hersenen. Nu is het nog zo dat mensen waarbij een bewustzijnsstoornis is vastgesteld, 1 jaar (personenauto en motor) of 5 jaar (bussen en vrachtwagens) aanvalsvrij moeten zijn, voordat zij weer mogen autorijden. Op basis van de laatste wetenschappelijk inzichten, heeft de Gezondheidsraad geconcludeerd dat deze termijn korter kan.
In de nieuwe regeling wordt rekening gehouden met de verschillende soorten bewustzijnsstoornissen. De periode dat iemand met een B-rijbewijs niet mag rijden, loopt met de nieuwe regeling uiteen van 1 week tot 12 maanden. Voor het groot rijbewijs is dat minimaal een maand, en maximaal 12 maanden.
Minister Schultz: “Ik wil een duidelijk, eenvoudig en transparant systeem van medische keuringen en regelgeving. Daarbij moeten we de burger niet onnodig belasten en geen strengere eisen stellen dan nodig is voor de verkeersveiligheid.”
Al eerder vereenvoudigde de minister de regelgeving over de periodieke herkeuring voor mensen met ADHD, nierfalen, of autisme, en verhoogde zij de keuringsleeftijd. De Gezondheidsraad heeft op verzoek van minister Schultz een permanente commissie voor rijgeschiktheid ingesteld die op structurele basis advies uitbrengt. Bij advisering baseert de commissie zich op de laatste wetenschappelijke inzichten en het belang van de verkeersveiligheid.