Nederland versterkt met Frankrijk en België aanpak grensoverschrijdende criminaliteit
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie versterkt met Frankrijk en België de aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit en jihadisme. Met de Franse minister Valls van Binnenlandse Zaken en de Belgische minister Milquet van Binnenlandse Zaken heeft Opstelten donderdag in Rotterdam hiertoe afspraken gemaakt. Zo hebben de drie bewindspersonen afgesproken de zogeheten Hazeldonk-samenwerking te intensiveren op het gebied van bestrijding van georganiseerde drugscriminaliteit, zowel als het gaat om handel, kweek van hennep als de productie van synthetische drugs.
De komende tijd wordt een actieprogramma tegen grensoverschrijdende criminaliteit uitgewerkt in aanvulling op de bestaande Hazeldonk-samenwerking, waarin politie, justitie, douane en belastingdiensten van Nederland, Frankrijk en België op dit moment al gezamenlijk optrekken. Dit actieprogramma wordt voor de zomer weer door ministers besproken. Ook zal hierin de aanpak van mobiel banditisme worden betrokken.
Opstelten, Valls en Milquet hebben afgesproken dat ze inzetten op versterking van de recherchecapaciteit, frequenter overleg tussen opsporingsautoriteiten en Openbaar Ministeries, en meer inzet van analysecapaciteit. Op deze manier willen ze ook meer crimineel vermogen afpakken. Hierbij zal tevens meer samenwerking met Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Europol worden gezocht.
Op dit moment is er al een gezamenlijk Joint Hit Team (JHT) op Nederlands grondgebied, waarin de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie (OM) met hun Franse en Belgische collega's samenwerken. De drie ministers hebben afgesproken dat de inzet van deze JHT's in Nederland, Frankrijk en België worden versterkt. Door de intensieve samenwerking kunnen JHT's snel in actie komen bij signalen van grensoverschrijdende (drugs)criminaliteit. De ervaring leert dat een actie van een JHT veel informatie oplevert van waaruit grotere rechercheonderzoeken gestart kunnen worden.
Verder hebben Opstelten, Valls en Milquet afgesproken om het cameratoezicht middels ANPR boven autowegen beter te gebruiken in de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. Het plan is om ook andere Europese landen hierbij te betrekken.
Ten aanzien van jihadisme hebben Valls, Milquet en Opstelten ervaringen en kennis gedeeld om gezamenlijk nog meer een vuist te maken tegen deze problematiek. De drie ministers willen zoveel mogelijk voorkomen dat meer personen uitreizen naar jihadistische strijdgebieden en de toename van terugkeerders naar het westen indammen. Omdat de problematiek rond jihadgangers zich niet alleen in Nederland voordoet, wordt er internationaal intensief samenwerkt, zowel binnen de EU als met landen daarbuiten. De ministers beamen dat veiligheid te maken heeft met het buitenland, dus je moet samenwerken met je buurlanden.