Benelux pakt begeleiding wapeninspecties gezamenlijk op

België, Nederland en Luxemburg begeleiden buitenlandse wapeninspecties voortaan vanuit 1 bureau. De wapenbeheersingsorganisaties van de 3 landen gaan verder als de Benelux Arms Control Agency (BACA). Deze nieuwe eenheid zit al in Peutie, bij Brussel. De Defensieministers van de Benelux-landen tekenden vandaag een overeenkomst.

De Defensie Wapen Beheersing Organisatie van Nederland bestond uit slechts 4 militairen. De eenheid was grotendeels afhankelijk van militairen die het begeleiden van controles er parttime bij deed.

Met de samenvoeging heeft de Benelux nu een 17 personen tellende eenheid. Die garandeert de volledige inzet en kwaliteit van het werk. Nu kan wel een Belgische of Luxemburgse militair de inspectie op Nederlands grondgebied begeleiden.

Openheid van zaken

Buitenlandse wapeninspecties zijn ingesteld om openheid van zaken te geven over aantallen en locaties van wapens en militair materieel. Dit gebeurt in navolging van verschillende overeenkomsten:

  • het Verdrag inzake Conventionele Strijdkrachten in Europa (CSE-verdrag);
  • het Open Skies-verdrag;
  • het Weens Document 2011 dat gaat over vertrouwenwekkende en veiligheidsbevorderende maatregelen.

De 3 landen blijven elk verantwoordelijk voor het naleven van de overeenkomsten.

Vernietigd

Met het CSE-verdrag werden in de jaren ‘90 bijvoorbeeld tienduizenden stukken zwaar militair materieel vernietigd. Landen binnen de NAVO en het voormalige Warschaupact controleerden dat bij elkaar.

Steeds meer samen

De Benelux werkt steeds meer samen op Defensiegebied. Onlangs nog zetten de ministers van België en Nederland stappen om samen het luchtruim te bewaken.