Rutte: ‘Geweld kan niet onbestraft blijven’
‘De beelden uit Oekraïne zijn gruwelijk en laten niemand onberoerd. Het is van het allergrootste belang dat deze barbarij stopt en nieuwe geweldsincidenten uitblijven’, zei de minister-president na afloop van de ministerraad.
Goedemiddag, we hebben vandaag in de ministerraad uiteraard stil gestaan bij de situatie in Kiev, maar ook in de Oekraïne als geheel. De beelden daar vandaan zijn natuurlijk gruwelijk, die laten niemand onberoerd. Het is nu van het allergrootste belang dat deze barbarij stopt en nieuwe geweldsincidenten uitblijven. Er lijken nu contouren te zijn van een akkoord, dat zou natuurlijk een stap in de goede richting zijn, maar voorlopig is er nog aanleiding om ook een forse slag om de arm te houden. Het is nu van belang dat er ook daadwerkelijk een akkoord komt, dat zo’n akkoord ook echt stand houdt. Daar moeten alle partijen zich dan aan verbinden en zich er ook aan houden zodat duurzame rust en vertrouwen kunnen terugkeren. Er moet nog wel heel veel gebeuren, de inspanningen van Nederland, de Europese Unie zijn gericht op het aanpakken van degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan wandaden. Ons standpunt is dat excessief geweld niet onbestraft kan blijven.
Dan vindt over een maand de Nuclear Security Summit plaats hier in Den Haag. Uiteraard ook onderwerp van gesprek in het kabinet. De top nadert, de voorbereidingen zijn in volle gang. Ik ben afgelopen maandag zelf op bezoek geweest bij het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut. Wereldwijd toonaangevend, bovendien bezig met een van de speerpunten van Nederland bij de NSS, namelijk nucleair forensisch onderzoek. We hebben daar wereldklasse mee in huis, en we nemen ook het voortouw wat betreft de internationale samenwerking op dit terrein. We achten het van groot belang dat we de nucleaire veiligheid waarborgen. Maandag zal de hoofdonderhandelaar van Nederland, Piet de Klerk, op het ministerie van Buitenlandse Zaken een persbriefing geven over de inhoudelijke voorbereidingen van de top.
Ik ga zo naar Londen, of in de buurt van Londen, mijn Britse collega ontmoeten. We zullen daar praten over de Oekraïne, en over de NSS. Maar uiteraard ook spreken over de gezamenlijke Europese agenda. De versterking van de interne markt, het Europese klimaat-, energie- en industriebeleid, en de Europese Verkiezingen.
En dan dit weekend, de laatste kans om de Nederlandse sporters in actie te zien op de Olympische Spelen. Wat we in ieder geval kunnen vaststellen is dat we een fantastisch aantal medaillewinnaars hebben, ik zie er ook zeer naar uit, aanstaande dinsdag, om ze hier in Den Haag te mogen ontvangen. Geweldige prestaties, echt grote klasse. Volgens mij is Nederland razend trots op wat er daar in Sotsji op dit moment gebeurt.
Rutte vindt het hoopgevend dat de contouren van een akkoord zichtbaar worden, maar benadrukt dat het vervolgens wel moet standhouden. ‘Alle partijen moeten zich eraan houden, zodat duurzame rust en vertrouwen kunnen terugkeren’, aldus Rutte.
Nuclear Security Summit
In de ministerraad is ook gesproken over de NSS. De voorbereidingen voor de top van volgende maand zijn in volle gang. Op 17 februari was de premier bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor een bijeenkomst over één van de Nederlandse speerpunten: nucleair forensisch onderzoek. Rutte is zeer positief over het bezoek aan het instituut: ‘Nederland heeft met het NFI wereldklasse in huis, en neemt het voortouw om de internationale samenwerking op dit terrein te bevorderen’.
Bezoek aan David Cameron
De minister-president brengt later vandaag een bezoek aan zijn Britse ambtsgenoot Cameron. Ze zullen voornamelijk spreken over de Europese agenda: de versterking van de interne markt, het Europese klimaat-, energie- en industriebeleid, en de Europese Verkiezingen.
Olympische Spelen
Op dinsdag 25 februari worden de medaillewinnaars ontvangen door Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de minister-president. Rutte ziet hier zeer naar uit: ‘Geweldige prestaties, echt grote klasse’.