Detentiecentra op koers met verbeteringen medische zorg
De inspanningen van de centra voor vreemdelingenbewaring en grensdetentie om de medische zorg te verbeteren, hebben hun vruchten afgeworpen. Dat constateert staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) in een brief die vanochtend aan de Kamer is verzonden. In deze brief gaat de staatssecretaris in op de conclusies en aanbevelingen uit het rapport ‘verantwoorde medische zorg in detentie- en uitzetcentra, signaleren van psychische kwetsbaarheid moet systematischer’ dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag openbaar heeft gemaakt.
Volgens de IGZ voldoet de medische zorg in detentie- en uitzetcentra grotendeels aan de normen voor verantwoorde zorg. Ook concludeert de inspectie dat binnen 24 uur na binnenkomst een zorgvuldige screening plaatsvindt, en dat de medische noodzakelijke zorg voldoende laagdrempelig toegankelijk is. De overdracht van medische informatie is in orde, stelt de IGZ, en van alle ingeslotenen is een actueel medicatieoverzicht beschikbaar.
Wel vraagt de IGZ aandacht voor de dossiervoering, het systematisch beoordelen van de psychische gesteldheid en afspraken tussen de verschillende zorgverleners. Zo is de dossiervoering volgens de IGZ te gefragmenteerd en onoverzichtelijk. De staatssecretaris schrijft in zijn brief aan de Kamer dat de voorgestelde verdere verbeteringen bij de Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI) momenteel al in gang zijn. Zo is DJI binnen al haar inrichtingen bezig met de implementatie van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) voor somatische, psychosociale en psychiatrische zorg. Het doel hiervan is om onder meer de kwaliteit en continuïteit van zorg te waarborgen en het aantal fouten te reduceren. Naar verwachting zal eind 2014 de implementatie van het EPD bij de detentiecentra afgerond zijn.
Verder stelt de IGZ dat er wel een beoordeling van de psychische gesteldheid van vreemdelingen plaats vindt, maar dat dit nog onvoldoende systematisch gebeurt. Naar aanleiding hiervan wordt bekeken of de werkinstructies vanuit het oogpunt van preventie en risicotaxatie nog aangepast moeten worden. Waar nodig zal dit vóór 1 mei 2014 gebeuren. Ook zullen zorgprofessionals verder worden opgeleid. Naar verwachting is deze scholing eveneens vóór 1 mei 2014 afgerond.
Teeven: “Ik heb er vertrouwen in dat de reeds in gang gezette maatregelen binnen de sector worden voortgezet en zullen leiden tot de gewenste verbeteringen. De conclusies uit het rapport ondersteunen de stelling dat de medische zorg binnen de Nederlandse detentie- en uitzetcentra op verantwoorde wijze wordt uitgevoerd.”