Van Rijn spreekt zorgstudenten toe via videoboodschap
Op 12 en 14 februari 2014 organiseerde de Hogeschool Rotterdam twee symposia voor de 600 zorgstudenten aan het Instituut voor Gezondheidszorg. Staatssecretaris Van Rijn opende de symposia met een videoboodschap. Hij benadrukte dat mantelzorg een belangrijk onderdeel van de carrière van de studenten zal zijn.
Beste studenten,
‘Mantelzorg, onderdeel van je carrière?!’
Dat is de titel van het symposium hier vandaag op de Hogeschool Rotterdam. Het symposium dat ik met deze videoboodschap officieel open. Het is een aansprekende titel! Maar ook een titel met een vraagteken én een uitroepteken.
Wat mij betreft vergeten we dat vraagteken. Want ik weet zéker dat mantelzorg een onderdeel van jullie carrière zal zijn.
Door de hoge kwaliteit van onze gezondheidszorg zijn er steeds meer mensen die zorg nodig hebben. Mensen die vaak zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Ouderen, maar ook mensen met een chronische ziekte en gehandicapten. De hulp die zij nodig hebben, is nu en straks heel vaak ook mantelzorg.
Zorgprofessionals zijn vaak zo gedreven om goede zorg te geven, dat wel eens vergeten wordt hoe het is om die zorg te krijgen, om afhankelijk te zijn en aandacht te hebben voor hen die al dagelijks hulp geven.
Over een paar jaar zijn jullie zorgprofessionals. Het is belangrijk dat jullie dan goed contact hebben met jullie cliënten én met hun mantelzorgers. Met familie, vrienden, die veel geven om de cliënt en alleen daarom al onmisbaar zijn. Als professional moet jij straks niet alleen aandacht hebben voor jouw cliënt, maar ook voor zijn of haar omgeving. Samen bespreek je hoe mantelzorgers ondersteuning kunnen bieden.
Jullie moeten van elkaar weten wat de wensen, verwachtingen en mogelijkheden zijn. Je maakt goede afspraken en tegelijk heb je er oog voor of de mantelzorgers ook echt hun zorgtaak aankunnen. Mantelzorgers én cliënten hebben iemand nodig die hen aanspreekt op hun eigen kracht. Iemand die hen motiveert en enthousiasmeert. Een zorgprofessional die met hen in gesprek gaat en hen begeleidt. Dat vraagt ook andere vaardigheden dan alleen maar goed weten hoe je zorg verleent.
Beste studenten van de Hogeschool Rotterdam: jullie hebben straks een beroep om trots op te zijn. En daar mag zeker een uitroepteken achter! Ik wens jullie een mooi symposium toe. Maar vooral wens ik jullie veel succes met de studie.