Nederland voert internationale ranglijst M/V-gelijkheid aan
De kloof tussen mannen en vrouwen in Nederland wordt steeds kleiner, zo blijkt uit de meest recente Gendergelijkheid lijst van de Verenigde Naties. Nederland staat op de eerste plaats. Dat wil zeggen dat de verschillen tussen Nederlandse mannen en vrouwen kleiner zijn dan waar ook ter wereld. De lijst wordt samengesteld op basis van gegevens over moedersterfte, het aantal vrouwen in het parlement, opleidingsniveau en de arbeidsparticipatiegraad van de beroepsbevolking.
Minister Jet Bussemaker beschouwt de nummer 1 positie vooral als een compliment aan de mannen en vrouwen zelf. “We hebben in Nederland veel voorwaarden gecreëerd zodat met name vrouwen een inhaalslag hebben kunnen maken. Toch vraagt emancipatie onderhoud. We moeten blijven knokken zodat gelijke rechten en een gelijke behandeling worden omgezet in de praktijk en vrouwelijk talent ook echt de ruimte krijgt. Het is nu zaak dat mannen, vrouwen én werkgevers doorpakken en nog meer gaan inzien dat diversiteit op de werkvloer winst oplevert, ” aldus Bussemaker.
Minister Bussemaker richt zich als minister van Emancipatie op het bevorderen van economische bewustwording. Nog altijd is slechts de helft van de Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig en dus afhankelijk van bijvoorbeeld een partner. Dat maakt vrouwen volgens Bussemaker onnodig kwetsbaar. Bij het bevorderen van economische zelfstandigheid richt ze zich onder andere op het activeren van laagopgeleide en laaggeletterde vrouwen, op gelijke beloning van mannen en vrouwen en op de doorstroom van vrouwen naar hogere functies.
Top 10 VN Lijst Gendergelijkheid
- Nederland
- Zweden
- Denemarken
- Zwitserland
- Noorwegen
- Finland
- Duitsland
- Slovenië
- Frankrijk
- IJsland