In een JOGG-gemeente is gezond leven de norm.

Op woensdag 29 januari 2014 vond de Nationale Balans Top 2014 plaats. Voorafgaand was er voor wethouders een bijeenkomst over het JOGG-programma georganiseerd. JOGG gaat om een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. De JOGG-aanpak richt zich op wijken waar het percentage overgewicht onder jongeren het hoogst is. Staatssecretaris Martin van Rijn sprak de aanwezigen toe via een videoboodschap.

Goedemorgen dames en heren,

Het is jammer dat ik er vanmiddag niet zelf bij kan zijn, want ik draag de aanpak van JOGG een warm hart toe.

Graag spreek ik mijn felicitaties uit richting de wethouders die zich inzetten op de lokale aanpak van overgewicht. Jullie boeken mooie resultaten en organiseren betekenisvolle activiteiten. U bent een inspirerend voorbeeld! Over een jaar hebben we hopelijk meer dan 75 van deze mooie voorbeelden.

In een JOGG-gemeente is gezond leven de norm.
Dat merk je als je de deur uitstapt:

-      er zijn bijvoorbeeld voldoende fietspaden;

-      in de supermarkt staan gezonde producten op ooghoogte;

-      scholen hebben een ‘gezonde kantine’.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

In een JOGG-gemeente werken lokale partijen samen om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken.
Niet  hap snap, maar een gericht programma. Met allerlei acties en slimme verbindingen. Ook betrekken deze gemeenten het bedrijfsleven en hebben ze aandacht voor de inrichting van de wijk.

Samenwerking is het sleutelwoord. Publiek, privaat, landelijk en lokaal.
Soms doen we dat met regels, maar die zijn lang niet altijd nodig.
Gezond gewicht en een gezonde leefstijl  bereiken we vooral door gezond leven leuk en aantrekkelijk te maken. Zodat mensen het zelf willen en het heel normaal vinden om gezond te leven.

Geen gemakkelijke opgave, wél heel erg de moeite waard!