Staatsbosbeheer blijft belangrijke spil in groen erfgoed
Staatsbosbeheer krijgt de mogelijkheid extra inkomsten te verwerven. Daarnaast moet er een betere balans komen tussen het beschermen van kwetsbare en niet-kwetsbare natuur door de terreinen meer in te zetten voor maatschappelijke activiteiten. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Staatsbosbeheer blijft een publieke organisatie. Het bewaakt al sinds 1899 ons groene erfgoed en ik wil dat het dat blijft doen. Door een andere manier van samenwerken en het inspelen op de behoeftes van het publiek kan Staatsbosbeheer nog beter midden in de samenleving komen te staan’, aldus de staatssecretaris.
Inkomsten
Staatsbosbeheer gaat zelf voor meer inkomsten zorgen. Bijvoorbeeld door meer samen te werken met ondernemers en in te spelen op recreatietrends. De wildsafari’s “Op zoek naar de Grote Vijf” is daar een succesvol voorbeeld van. Dit zijn tochten door natuurgebieden om groot wild te bekijken. Daarnaast kunnen sommige terreinen van Staatsbosbeheer ook goed worden ingezet voor de nationale waterveiligheidsdoelstellingen (kust en grotere wateren), zoals de overloopgebieden. Veiligheid en natuur gaan daar goed samen.
Energiemarkt
In de energiemarkt liggen ook kansen. Biomassa is weliswaar geen nieuwe activiteit voor Staatsbosbeheer, maar de inkomsten hieruit kunnen de komende jaren toenemen. Zo heeft de organisatie samen met Stadsverwarming Purmerend afspraken gemaakt over het gebruik van houtsnippers voor het verwarmen van de huizen. Ook heeft Staatsbosbeheer een formule ontwikkeld om van gras graskarton te maken. Dit kan gebruikt worden als verpakkingsmateriaal dat door Staatsbosbeheer verkocht kan worden.