Bliksembezoek Koenders aan militairen in Gao (video)

Het hoofd van de VN-vredesmacht in Mali, Bert Koenders, bezocht gisteren de Nederlandse troepen in Gao. Tijdens een bliksembezoek werd de hoogste baas van Minusma ontvangen op het VN-hoofdkwartier in Gao door vertegenwoordigers van de 9 deelnemende landen in sector East.

Na een briefing door sectorcommandant Sambe Mamadou bezocht hij het Chinese en Rwandese kamp. Aansluitend ging Koender naar de locatie van het toekomstige Nederlandse kamp.

Bouwrijp

Hier liet Koenders zich voorlichten over de stand van zaken door detachementscommandant majoor Jasper Kremers. "Begin april staat hier een kamp van waaruit de inlichtingenverzamelaars opereren en overleven. De grond moet eerst bouwrijp worden gemaakt. Daarbij is de voorziening van water en elektriciteit essentieel. Tenten voldoen in eerste instantie als werk- en slaaplocaties. Later volgen prefabs", aldus Kremers.

De interesse van Koenders ging, kijkend naar de zandvlakte, vooral uit naar de haalbaarheid van de planning van de bouw. Ook vroeg hij naar de samenwerking met de andere VN-partners op het gebied van de beveiliging.

Koenders voorspelde de militairen 'een hele mooie missie'. "Hij is doenbaar, hoewel het klimatologisch zwaar wordt. Bereid je goed voor en stel je in op een zeer interessant en trots land."