Timmermans: elke overtreding is er één te veel
Meer dan de helft van de buitenlandse diplomaten die in de afgelopen vier jaar betrokken is geweest bij een incident, heeft van het ministerie van Buitenlandse Zaken een formele waarschuwingsbrief gekregen. De overige incidenten zijn per mail of telefoon bij de desbetreffende ambassade aangekaart.
‘Het is voor diplomaten bijzonder vervelend wanneer Buitenlandse Zaken aan de bel trekt. Ze kunnen daardoor zelfs hun baan verliezen’, aldus minister Timmermans. In zeer ernstige gevallen vraagt het ministerie om de immuniteit van een diplomaat op te heffen, zodat deze kan worden vervolgd. Dat is de afgelopen jaren drie keer gebeurd.
Timmermans ziet voordelen in de aandacht die media hebben gehad voor verkeersboetes en andere overtredingen van diplomaten. ‘Het WOB-verzoek van RTL en SDU heeft ons geholpen om alles in kaart te brengen’, aldus de minister. Daarnaast heeft de toegenomen interesse er toe geleid dat de helft van de openstaande verkeersboetes is betaald door diplomaten. Uit het laatste overzicht blijkt dat er nog 187 verkeersboetes open staan.
Nederland biedt onderdak aan 20.000 zogeheten geprivilegieerden. Dat zijn niet alleen diplomaten, maar ook hun familieleden. ‘Met zoveel mensen is het niet mogelijk om incidenten uit te sluiten. Maar we doen er alles aan, want elke overtreding is er één te veel’, zegt Timmermans.
Het overgrote deel van de incidenten van de afgelopen vier jaar betreft verkeersboetes die administratief worden afgedaan. 85 incidenten vallen in de categorie strafrechtelijke zaken, waaronder bijvoorbeeld het weigeren van een blaastest en winkeldiefstal.
Minister Timmermans kondigde eerder aan dat hij in februari een plan van aanpak naar de Tweede Kamer stuurt. Daarin zal onder meer staan dat diplomaten die hun verkeersboetes niet betalen, geen gebruik meer kunnen maken van hun belastingvrije tankpas. Om te zorgen dat de diplomaten goed doordrongen zijn van de Nederlandse wetten en regels, zal het ministerie het plan bespreken met de deken van het Corps Diplomatique in Den Haag.
Het Verdrag van Wenen, dat de immuniteit van diplomaten regelt, wordt door Nederland volledig onderschreven. ‘Er zitten nadelen aan het verdrag, maar de voordelen zijn vele malen groter’, aldus de minister.