Nieuwe werkwijze bij aanvraag inkomensindicatie voor huurverhogingen
De Belastingdienst gaat het proces rond het verstrekken van inkomensindicaties voor huurverhogingen aanpassen. Zo worden alleen nog opvraagbestanden met het huishoudinkomen samengesteld voor verhuurders die van te voren kenbaar hebben gemaakt dat zij inkomensafhankelijke huurverhogingen willen doorvoeren. Daarmee beheert de Belastingdienst een beperkter bestand dan vorig jaar. Verder krijgen huishoudens bericht van de Belastingdienst als hun verhuurder voor hun woonadres een indicatie heeft opgevraagd en verkregen. Dat schrijft minister Blok (Wonen) vandaag aan de Tweede Kamer.
Verhuurders die gebruik willen maken van de inkomensafhankelijke huurverhoging kunnen vanaf 3 februari op het webportaal van de Belastingdienst een account/inlogcode aanvragen. Het portal sluit op 1 maart waarna de Belastingdienst alleen voor de aanvragers van een inlogcode een woningenbestand aanmaakt. Op 17 maart opent het portaal weer en kunnen verhuurders die een account hebben voor hun woningen inkomensverklaringen aanvragen. Tot vorig jaar beheerde de dienst nog de gegevens van alle vermoedelijke huurwoningen, maar het College Bescherming persoonsgegevens (CBP) vond dat bovenmatig omvangrijk.
Verhuurders mogen alleen voor zelfstandige huurwoningen in het gereguleerde segment (sociale huur) inkomensindicaties opvragen en een inkomensafhankelijke huurverhoging voorstellen. De Belastingdienst stuurt aan het huishouden een bericht als aan de verhuurder een inkomensindicatie is verstrekt. De verhuurder moet deze inkomensindicatie meesturen bij een voorstel voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. De inkomensindicatie vermeldt alleen of het huishoudinkomen al dan niet boven een bepaalde grens ligt.
Het opvragen van het huishoudinkomen van huurders in de vrije sector is niet toegestaan. Structureel oneigenlijk gebruik van het webportaal voor het opvragen van inkomensindicaties meldt de Belastingdienst bij het CBP. Verder kan de Belastingdienst een verhuurder uitsluiten van toegang tot het webportaal.
De maximale toegestane huurverhoging bedraagt per 1 juli 2014:
- 4% voor huishoudens met een inkomen onder of gelijk aan 34.085 euro
- 4,5% voor huishoudens met een inkomen boven 34.085 euro maar onder of gelijk aan 43.602 euro
- 6,5% voor huishoudens met een inkomen boven 43.602 euro
Documenten
-
Kamerbrief over inkomensafhankelijke huurverhoging 2014
Brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede kamer over de aanbevelingen bij de uitvoering van de...
-
Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2015
Deze MG-circulaire (2014-01) betreft het huurprijsbeleid per 1 juli 2014, inclusief de hogere huurverhoging voor huishoudens...