Eerste euromunten met Koning Willem-Alexander ceremonieel geslagen

Op woensdag 22 januari 2014 verrichtte Koning Willem-Alexander de ceremoniële muntslag van de nieuwe Nederlandse euromunten – onder het toeziend oog van gastheer Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, en van Muntmeester Maarten Brouwer – bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. In totaal activeerde de koning acht muntpersen met de acht verschillende euromunteenheden die Europa kent.

Erwin Olaf verzorgde het ontwerp van de euromunten, waarbij het portret van de koning is opgebouwd uit facetten. Dit is geïnspireerd op het verkavelde Nederlandse landschap dat, bekeken vanuit de lucht, veel overeenkomsten vertoont met het facettenportret. Daarnaast staan de facetten symbool voor de diversiteit van de bevolking en ons land. Een verscheidenheid die – in dit geval letterlijk – bijeen wordt gehouden door de huidige vertegenwoordiger van onze monarchie.

Staatssecretaris Frans Weekers: “Het ontwerp is duidelijk herkenbaar en onderscheidend van alle andere euromunten. Het symboliseert het moderne koningschap waar onze vorst voor staat. Tegelijkertijd is de ontwerper erin geslaagd de munten vertrouwd te laten ogen en te laten passen binnen de waaier van de diverse Europese euromunten. Bovendien straalt het muntontwerp kracht uit. Het geeft goed weer hoe Nederland met zijn eigen identiteit past binnen de Europese Unie.”

“Voor de Koninklijke Nederlandse Munt begint met het aantreden van een nieuwe vorst een nieuw tijdperk. Jarenlang hebben wij gewerkt aan het muntprofiel van de voormalige Koningin Beatrix. Tientallen kunstenaars hebben op talloze wijzen herdenkingsmunten en speciale uitgiftes ontworpen met daarop Beatrix. Met honderden stempels en gravures hebben wij er telkens voor gezorgd om deze ontwerpen zo aansprekend mogelijk op de munten te slaan. De nieuwe euromunten met Koning Willem-Alexander vormen een prachtige brug naar het hedendaagse Nederland en de kunst van het munten slaan. De details en facetten die de ontwerper Erwin Olaf in het profiel van de koning heeft opgenomen, zijn moeilijk om op een klein metalen voorwerp als een munt af te beelden. Het is ons gelukt en daar zijn wij trots op. Het illustreert wat wij als modern munthuis kunnen”, aldus Muntmeester Maarten Brouwer.

De een- en twee-eurocenten worden niet in circulatie gebracht. Deze munten worden uitsluitend voor verzamelaarsdoeleinden geproduceerd. In de introductieset die verkrijgbaar is via herdenkingsmunt.nl, deelnemende PostNL-postkantoren en Primera, zullen alle acht munten verkrijgbaar zijn voor vijf euro. In totaal produceert de Koninklijke Nederlandse Munt ruim dertig miljoen euromunten met Koning Willem-Alexander. De meest geproduceerde munteenheid is de vijf-eurocent. Het zal naar schatting nog jaren duren voor de laatste euromunten met voormalig Koningin Beatrix uit het betalingsverkeer zijn verdwenen. Munten hebben een gemiddelde levensduur van 15 jaar.

Beschikbaarheid

De nieuwe Nederlandse euromunten (5-, 10-, 20- en 50-eurocent, 1 euro en 2 euro) worden vanaf 23 januari 2014 in het betaalverkeer gebracht. De introductieset bevat ook de een- en twee-eurocenten en is te bestellen op www.herdenkingsmunt.nl en vanaf 23 januari 2014, de dag nadat Koning Willem-Alexander de munten ceremonieel heeft geslagen, tevens verkrijgbaar bij deelnemende PostNL-postkantoren en Primera.