Persconferentie na ministerraad 17 januari 2014

Letterlijke tekst van de persconferentie van minister-president Rutte na afloop van de ministerraad op 17 januari 2014.

RUTTE
We hebben vandaag in de ministerraad gesproken over een aantal onderzoeken naar de risico's en de gevolgen van de gaswinning in Groningen voor de bodemgesteldheid. Uit de studies blijkt dat die gevolgen en de risico's er zijn, onder meer aardbevingen. Die leiden niet alleen tot materiele, maar ook tot grote emotionele schade. Het kabinet begrijpt dat mensen ongerust zijn. Henk Kamp is direct na het besluit hierover in de ministerraad afgereisd naar Groningen voor bestuurlijk overleg en daarna zal hij alle details bekendmaken en op alle nadere vragen ingaan.

Dan, aanstaande maandag komt president François Hollande van Frankrijk een bezoek brengen aan ons land. Ik zal die dag onder andere met hem spreken over onderwerpen als de versterking van de economisch relatie tussen Nederland en Frankrijk. Wij zijn belangrijke handelspartners. Frankrijk is de derde exportpartner van Nederland. Wij gaan uiteraard praten over de Europese agenda en de verkiezing van het Europese parlement, die aanstaande zijn en de situatie daarna. De prioriteiten voor de nieuwe commissie, maar ook zaken als samenwerking op het terrein van veiligheid en natuurlijk ook de situatie, onze samenwerking in Mali.

Dan ben ik volgende week woensdag en donderdag bij het World Economic Forum in Davos, dat is een jaarlijkse bijeenkomst met duizenden mensen; politici, wetenschappers en mensen van het internationale bedrijfsleven en van veel internationale organisaties. Het is eigenlijk de ideale plek om ideeën op te doen over allerlei vraagstukken die de Europese wereldeconomie raken, maar ook om kennis te maken met CEO's, mensen die in Nederland willen investeren bijvoorbeeld, veel van die gesprekken worden voorbereid en vinden daar plaats, maar ook met jong talent en natuurlijk om met collega-regeringsleiders in gesprek te gaan over allerlei actuele onderwerpen. Dus ik zie daar zeer naar uit. Woensdag en donderdag, zodat ik vrijdag weer u te woord kan staan.

BREEDVELD (RADIO 1)
Besluit over de gaswinning, premier Rutte, is dat een oplossing dat een einde kan maken aan de ongerustheid in Groningen?

RUTTE
Ik ga daar verder niets over zeggen. Ik vind echt dat Henk Kamp die persconferentie moet doen. Ik begrijp dat de meeste vragen daarover gaan, ik sluit ook niet uit dat wij het vandaag wat korter houden. Ik heb hierna wel radio- en tvgesprekken, die mogelijk plaatsvinden, we proberen het zo te plannen, nadat Henk Kamp zijn persconferentie heeft gegeven, dan kan ik wat ruimer ingaan op al die vragen, maar ik vind echt dat hij nu als verantwoordelijk minister nu in Groningen de eerste moet zijn en de enige moet zijn, die de eerste aankondigingen doet.

BREEDVELD
Dus een algemene vraag van… heeft geen zin…

RUTTE
Nee want alle algemene vragen.. Ik heb er net iets over gezegd, daar wil ik het echt voor dit moment bij laten. Ik denk dat die woorden die ik net sprak daarover ook laten zien dat wij als kabinet ons bewustzijn dat het niet alleen gaat om geld en materiele kwesties, maar dat mensen ook zeer bezorgd zijn en dat wij ook ons vanuit die overtuiging, Henk Kamp is er heel veel geweest in het gebied, ik was er zelf, vorig jaar, andere collega's, maar Henk Kamp het meeste, ons zeer bewust zijn ervan en dus echt zoeken naar een goede oplossing.

BREEDVELD
Dan moeten we later even doorgaan…

RUTTE
Ja is beter later even doorgaan.

LAMBIE (RTL NIEUWS)
Toch even proberen, want u doet, het kabinet doet weer zaken met de drie favoriete oppositiepartijen; D66, CU en SGP, als het gaat over die gasdeal, kunnen zij die plannen van de heer Kamp nog aanpassen?

RUTTE
Nogmaals, ik wil echt niets over het gas zeggen nu. Groningen en de gaswinning, eerst de persconferentie van Henk Kamp.

HENDRICKX (ALGEMEEN DAGBLAD)
Ja, omtrent de verklaring omtrent gedrag, het kabinet is met een voorstel gekomen, het is een belangrijke liberale waarde dat individuen beschermd worden tegen de macht van de Staat, bent u geschrokken van de reacties op dat voorstel, van staatssecretaris Teeven?

RUTTE
Nee, nee.

HENDRICKX
Kunt u wel begrijpen dat…

RUTTE
Dit zijn natuurlijk zaken die altijd debatten oproepen, dat is onvermijdelijk, maar ik denk dat de staatsecretaris hier op zichzelf een zeer verdedigbaar voorstel heeft gedaan.

HENDRICKX
Waarom vindt u het verdedigbaar?

RUTTE
Om de reden die hij zelf ook heeft gezegd. Het gaat hier uiteindelijk ook om, zeker ook in fases waarin je zeker wilt weten of iemand, he, voldoet aan alle eisen, ook in staat zal zijn om daar enige uitbereiding aan te geven. Ik kan me er alles bij voorstellen.

HENDRICKX
U ziet dat niet als een aantasting van de…

RUTTE
Nee.

HENDRICKX
Dus u vindt die reacties overdreven, eigenlijk?

RUTTE
Nee. Een reactie vind ik nooit overdreven, het is onvermijdelijk als je bestuurt dat je reacties krijgt en die zal ik nooit afdoen als overdreven. Ik stel vast dat ze er zijn, dat er altijd debat is, over elk onderwerp, ook hier.

JANSEN (TELEGRAAF)
Meneer Rutte, maakt u zich zorgen om de positie van uw staatssecretaris Frans Weekers?

RUTTE
Nee.

JANSEN
Ik vraag dat omdat hij deze week een debat in de Kamer had, waar hij in slaagde opnieuw de Kamer behoorlijk te irriteren en omdat hij vond dat de Bulgarenfraude, die vorig jaar hoog opspeelde, dat hij sindsdien het niet eens voor elkaar heeft gekregen daar polshoogte te gaan nemen. Wat vindt u daarvan?

RUTTE
Mijn waarneming is dat hij dat dossier goed beheert. Hij heeft het ook uitgelegd in het debat, dus wat ambtenaren aan het doen zijn en wat hij er zelf doet en wat hij er nog verder gaat doen. Voor het kabinet en voor hem staat voorop dat, of het nou gaat om toeslagen, uitkeringsgeld, alle inkomensoverdrachten altijd terecht moeten komen bij de mensen die er recht op hebben, dat is cruciaal voor het hele draagvlak onder onze voorzieningen. Frans Weekers is degene die dit als eerste zal erkennen en ook keihard aan werkt. Het is onvermijdelijk dat soms in debatten dat er irritatie ontstaat, dat moet ook weer worden opgelost en dat is hier ook uiteindelijk opgelost in een gezamenlijke positie.

JANSEN
Nou staat u er om bekend dat u een goed people's manager bent en graag aansluit bij bewindslieden uit uw kabinet waar problemen mee zijn, u zult meer over uitdagingen spreken. Is de heer Weekers iemand die op dit moment uw warme belangstelling heeft wat dat betreft?

RUTTE
Niet anders dan andere bewindslieden, alle collega's hebben mijn warme belangstelling en ik geloof absoluut dat het goed is om als team er voor elkaar te zijn. Dat geldt voor alle bewindslieden niet speciaal voor Frans Weekers.

JANSEN
U bent ook niet door andere bewindspersonen of door de minister waar Weekers onder valt, Dijsselbloem, er op geattendeerd dat er zich wellicht een politiek probleem aan het ontspinnen is of hoe zeg je dat?

RUTTE
Nee, althans ik denk dat ik begrijp waar u naartoe wilt, nee, het antwoord is nee, oprecht niet. Luister, we hebben te maken met toeslagen, dat is een uiterst ingewikkeld systeem dat wisten we ook toen we het op hebben gezet, ik geloof in 2005, toen is er ook gewaarschuwd voor de complexiteit er van. We zijn nu bezig op basis van het recente begrotingsakkoord om toe te werken naar een nieuw systeem met de toeslagen, veel meer te kijken naar gezins- en familiesituatie, gezinssituatie, het huidhouden excuus moet ik zeggen. Ook om daarmee het hele stelsel te vereenvoudigen en dat dat stelsel in zichzelf ook in zijn design elementen had die het wat makkelijker maakte om er misbruik van te maken en dus extra alertheid vragen daarop, dat wisten we. Het is goed dat we daar nu heel scherp op zijn en daarom dat Frans niet alleen, dat Frans Weekers niet alleen bezig is om dat geld terug te halen maar ook om heel fundamenteel te kijken naar wat kan ik doen om in het ontwerp er voor te zorgen dat het niet meer kan. 

JANSEN
Vindt u dat de heer Weekers voldoende, gezien de debatten vorig jaar die toch erg stevig waren, (…), voldoende alert heeft gereageerd in de daaropvolgende maanden?

RUTTE
Dat vind ik oprecht, in het debat merkte ik ook dat er irritatie was over de vraag had je nou wel of niet je Bulgaarse buurman moeten op aanspreken op de Europese vergadering, zo werkt het simpelweg niet. Het belangrijkste is dat hier in eerste instantie ambtelijk zowel als hoog in de uitvoering de zaken ter hand worden genomen. Dat gebeurt ook, het is uiterst lastig, bijvoorbeeld de huurtoeslag, dat is een heel lastig om daar ook op basis van voldoende rechtsgronden dat geld terug te vorderen. Toch is hij daar volop mee bezig, hij heeft ook gezegd ik ga er ook zelf naartoe, maar dan  moet het op een moment zijn dat het hele proces zo ver is dat ook zijn eigen komst daar zin heeft als je dat te vroeg doet dan voeg je jezelf toe aan een team dat daar aan het terughalen is. Nu heeft het zin om dat het nu op een fase is waarin je ook echt ter plekke nadere afspraken kan maken.

JANSEN
Heeft u op enig moment overwogen om hem te vervangen?

RUTTE
Nee

VISCHJAGER
Er zijn verschillende vragen, maar ik heb er maar één die belangrijk is voor het antisemitisme dat is genoemd op televisie door Asscher, daar heeft u misschien van gehoord?

RUTTE
Ja

VISCHJAGER
Wat vindt u dat daar aan gedaan moet worden? Dat is natuurlijk een krankzinnige zaak dat het al genoemd wordt in Nederland, dat is natuurlijk een onmogelijkheid antisemitisme in Nederland, dat is het toch?

RUTTE
Ja, maar dan lopen er wel een paar dingen door elkaar, dat was in de context van een debat gisteren over dit soort kwesties en een discussie die hij had met PVV en hij heeft de PVV daar niet van antisemitisme beschuldigd.

VISCHJAGER
Nee, dat begrijp ik, maar er is wel antisemitisme. 

RUTTE
In algemene zin zeker en dat moet we bestrijden, vanzelfsprekend. Maar u stelt de vraag natuurlijk in de context van gisteravond en dan moet ik even duidelijk maken dat in mijn waarneming het verwijt niet was: de PVV is antisemitisch, het verwijt was een andere, het verwijt begrijp ik ook, maar het was niet het verwijt, het verwijt ging  niet over het antisemitisme. 

VISCHJAGER
Maar ik mag ook over een jaar mag ik er nog een vraag over stellen?

RUTTE
Vanzelfsprekend, dan beantwoord ik die vraag in algemene zin en niet zozeer naar aanleiding van gisteravond. Dan is mijn antwoord, dat mag niet voorkomen in Nederland.