Prins Jaime beschermheer fuseliers

Prins Jaime de Bourbon de Parme is sinds deze maand beschermheer van de veteranen van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn moeder en naamgeefster van het regiment, prinses Irene.

Garderegiment Fuseliers Prinses Irene.

Het operationele deel van het regiment bestaat uit 17 Pantserinfanteriebataljon en 13 Stafcompagnie 13 Gemechaniseerde Brigade. De fuseliers dienden onder meer op de Balkan en in Irak en Afghanistan. Ze zijn gelegerd in Oirschot.

Provinciaal reconstructieteam

De Bourbon de Parme was als medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken onder meer politiek adviseur bij het provinciaal reconstructieteam in Pol-e Khomri in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan.

Irenemannen

Het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene is een infanterieregiment van de Koninklijke Landmacht. Het zet de tradities voort van de in 1941 in Engeland opgerichte Prinses Irene Brigade. Deze brigade van Engelandvaarders nam onder meer deel aan de bevrijding van Nederland. Enkele maanden na de oorlog werd de eenheid ontbonden. Sinds 1947 zet het nieuw opgerichte Garderegiment Prinses Irene de tradities van de ‘Irenemannen’ voort.

Herdenking

Den Haag herdenkt ieder jaar op 8 mei haar bevrijding bij de plaquette op het oude stadhuis op de Groenmarkt. Prinses Irene was daar als beschermvrouwe van het regiment ieder lustrumjaar aanwezig. In 2010 vertegenwoordigde haar zoon Jaime haar.