Onderhandelaars nucleaire top bijeen in Thailand
Onderhandelaars van de landen en organisaties die deelnemen aan de Nuclear Security Summit 2014 zijn deze week bijeen in Thailand voor de waarschijnlijk laatste voorbereidende bijeenkomst. Van maandag tot en met woensdag (13 tot en met 15 januari 2014) onderhandelen zij in Pattaya over afspraken die tijdens de top in Den Haag moeten worden vastgelegd. De afspraken gaan over de beveiliging van nucleair materiaal. Doel is om dit materiaal uit handen te houden van terroristen.
Tijdens de Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart 2014 in Den Haag zijn de 53 deelnemende landen en vier internationale organisaties vertegenwoordigd op het hoogste politieke niveau. Presidenten, premiers en ministers zullen dan knopen doorhakken over de laatste politieke discussiepunten en een slotverklaring aannemen.
De onderhandelingen maken deel uit van een proces dat in 2010 begon met de eerste Nuclear Security Summit in Washington, op initiatief van president Obama. De tweede top vond in 2012 plaats in Seoul; Nederland organiseert de derde top. Elke top moet de beveiliging van nucleair materiaal een stap verder brengen.
Hoofdonderhandelaar Piet de Klerk van het ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘Het is een taai proces. Nucleaire beveiliging is een gevoelig onderwerp; lang niet alle landen zijn bereid tot openheid van zaken. We kunnen het ons niet veroorloven dat het proces stilvalt. Daarom probeert Nederland de lat hoger te leggen. Wij kunnen dat goed, als klein maar technologisch zeer onderlegd land dat voorop loopt op gebied van onderzoek en diplomatie.’
Nederland probeert ondermeer de reikwijdte van de afspraken uit te breiden. De discussie in de Nuclear Security Summit is nu vooral gericht op nucleair materiaal dat wordt gebruikt voor civiel gebruik, zoals het opwekken van energie en medische bestraling. Nederland wil ook dat er meer duidelijkheid komt over de beveiliging van nucleair materiaal voor militair gebruik. Daarnaast pleit Nederland voor daadwerkelijke uitvoering van beveiligingsmaatregelen van het Internationaal Atoom Agentschap IAEA.
De onderhandelaars in Thailand bespreken deze week diverse onderwerpen, zoals het delen van informatie over beveiliging. Doel is dat landen kunnen leren van elkaar, en het vergroten van het vertrouwen in nucleaire beveiliging. Ook samenwerking tussen de nucleaire industrie en de overheid staat op de agenda. Overheden van landen kunnen bedrijven nauwer betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe beveiligingsmaatregelen.