Staatssecretaris Dijksma naar landbouwbeurs Grüne Woche

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken bezoekt van 16 t/m 18 januari 2014 in gezelschap van een aantal Nederlandse parlementariërs de Internationale Grüne Woche in Berlijn. De Grüne Woche is met een bezoekersaantal van bijna een half miljoen wereldwijd de grootste beurs voor landbouw, tuinbouw en voedsel. Daarnaast is de beurs ook een belangrijk trefpunt voor politiek en bedrijfsleven.

In het Nederlandse paviljoen op de beurs zijn alle productgroepen van de agrarische en voedingssector te vinden, van zuivel, vlees en vis tot bloemen en dranken. Nederland is sinds het begin van deze landbouwbeurs in 1953 op dit evenement vertegenwoordigd en is daarmee de oudste deelnemer.

Nederlandse paviljoen op de Grune Woche in 2013

Nederlands paviljoen op de Grüne Woche in 2013, Nederland was toen partnerland

Duitse markt

Duitsland is voor de Nederlandse agrarische sector veruit de belangrijkste handelspartner. Het is met een aandeel van meer dan een kwart de grootste afzetmarkt voor Nederlandse agrarische producten. In 2012 exporteerde Nederland voor meer dan €19 miljard aan agrarische producten naar onze oosterburen. 'Qualität wächst in Holland' is net als vorig jaar - toen Nederland partnerland was - het motto van Nederland tijdens deze beurs. De staatssecretaris maakt tijdens deze landbouwbeurs de agrarische exportcijfers over 2013 bekend.

Bloembollen

Dijksma ontvangt op vrijdag 17 januari 2014 de nieuwe Duitse landbouwminister Hans-Peter Friedrich en maakt een rondgang over de beurs. Verder spreekt ze met de Russische minister van Landbouw Federov. Ook zal Dijksma op zaterdag 18 januari bij de Brandenburger Tor 20.000 bloembollen aanbieden aan de stad Berlijn. Daarnaast neemt zij die dag deel aan het Global Forum for Food and Agriculture, een top van landbouwministers waar voedselzekerheid in de wereld centraal staat.