Goede voortgang bij opruimen chemische wapens Syrië

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken verwelkomt de voortgang die de gezamenlijke missie van de VN en de in Den Haag gevestigde OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, heeft geboekt bij het verwijderen van chemische wapens uit Syrië.

De uit Nederland afkomstige diplomate Sigrid Kaag, die aan het hoofd staat van deze moeilijke en gevaarlijke operatie, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York geïnformeerd over de resultaten tot nu en de verder te nemen stappen. De eerste lading chemicaliën die gebruikt kunnen worden voor de productie van chemische wapens heeft Syrië op 7 januari verlaten, een week nadat de eerste tussendeadline was verstreken, en zal buiten het land vernietigd worden. Het is een belangrijke eerste stap in het proces dat moet leiden tot de totale vernietiging van het Syrische chemische wapenarsenaal.

Timmermans spreekt van een enorme logistieke en veiligheidsoperatie: ‘Sinds september vorig jaar is er veel gebeurd om herhaling van de afschuwelijke gebeurtenissen op 21 augustus 2013 te voorkomen. Het is een grote uitdaging alle chemische wapenvoorraden veilig het land uit te krijgen en te vernietigen voor de deadline van 30 juni.’

Het is volgens de minister belangrijk dat er druk op het Syrische regime blijft zijn verplichtingen na te komen en constructief mee te werken aan de vervolgstappen die nodig zijn om de grote hoeveelheden chemische wapenvoorraden te verwijderen en de productiefaciliteiten en overbrengingsmiddelen te vernietigen.

Op 5 februari moeten alle door Syrië gedeclareerde chemische wapens en de belangrijkste voorlopers hiervan, de chemicaliën die gebruikt kunnen worden voor het maken van chemische wapens, het land hebben verlaten.

Timmermans spreekt ook waardering uit voor de landen die een belangrijke bijdrage leveren aan de gemeenschappelijke missie. In deze fase zijn dat vooral Denemarken, Noorwegen, de VS, Rusland, Italië en China. Nederland ondersteunt de missie met een financiële, logistieke en personele bijdrage.