Timmermans moedigt Cuba aan tot meer hervormingen

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft Cuba dinsdag opgeroepen de politieke en economische hervormingen door te zetten. ‘Nederland ziet de grotere economische vrijheden voor Cubanen graag vergezeld gaan van grotere politieke vrijheden, inclusief een verbetering van de mensenrechtensituatie’, aldus Timmermans na een gesprek met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez.

Timmermans is op bezoek in Cuba om de banden aan te halen. ‘Er is het een en ander in beweging hier. Dat willen we beïnvloeden en dat kan niet door niet met de Cubanen te praten. Dat is decennialang geprobeerd en dat heeft niet gewerkt.’

De minister wil dat er meer vrijheid van meningsuiting komt in Cuba. Hij is positief over een wet die het voor Cubaanse dissidenten mogelijk maakt naar het buitenland te reizen, maar vindt dat Cubanen zich ook op het eiland zelf moeten kunnen uitspreken. Ook vindt de minister dat de toegang tot het internet moet worden vergroot. ‘We zijn bereid daarbij te helpen’, stelt de minister.

De rol van de EU moet ook veranderen, aldus Timmermans: ‘Ik wil dat Cuba en de EU met elkaar in gesprek gaan.’ De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besluiten begin dit jaar of en hoe met Cuba kan worden onderhandeld over een nieuw bilateraal akkoord. Timmermans heeft deze ontwikkeling ook met Rodriguez besproken.

In dat gesprek kwam eveneens een onlangs getekende overeenkomst over het aflossen van 42 miljoen euro aan kortetermijnschulden van Cuba aan Nederland aan de orde. ‘Dit is een belangrijke stap waardoor nieuwe mogelijkheden komen voor investeringen, ook voor het bedrijfsleven uit de Caribische delen van het Koninkrijk’, stelt Timmermans.

Tijdens het bezoek sprak Timmermans ook met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, zoals schrijvers, bloggers en economen. Verder ontmoette hij kardinaal Jaime Ortega, met wie hij sprak over de ontwikkelingen in het land. Timmermans sprak ook met Mariela Castro, die zich inzet voor de rechten van de LGBT-gemeenschap in Cuba en wereldwijd.

Het was voor het eerst dat een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek bracht aan Cuba. Tegelijk met het bezoek was een handelsmissie van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering in Cuba. Ook verrichtte de minister de aftrap van een voetbalclinic van Feyenoord voor Cubaanse jongeren.