Teeven bezoekt Rwanda en Burundi

Staatssecretaris Teeven bezoekt deze week (5-7 januari) Rwanda en Burundi (8-10) januari). Tijdens zijn bezoek spreekt hij met zijn Rwandese en Burundische ambtsgenoten spreken over migratie, uitlevering en justitiële samenwerking. Ook spreekt Teeven met vertegenwoordigers van de advocatuur, immigratiedienst, rechterlijke macht en non gouvernementele organisaties in Rwanda en Burundi.

Nederland heeft vooral met Rwanda een intensievere samenwerkingsrelatie op justitieterrein. In Burundi zullen de veiligheidssector en migratie de onderwerpen van gesprek zijn.

In de nasleep van de Rwandese genocide in 1994 zijn veel Rwandese genocidairs naar Europa gevlucht en probeerden zo hun straf te ontlopen. Om dit gemeenschappelijke probleem op te lossen is in juni 2010 de justitiële samenwerking tussen Nederland en Rwanda vastgelegd in een Letter of Intent, met als doel de versterking van de justitie sector in Rwanda, om zo uitlevering van verdachten van internationale misdrijven mogelijk te maken.

De uitlevering aan Rwanda was voorheen een onmogelijkheid, maar inmiddels zijn door verschillende Westerse landen Rwandese genocidairs uitgeleverd aan Rwanda. Onlangs heeft ook de rechtbank Den Haag de uitlevering van een Rwandese man aan Rwanda toelaatbaar verklaard. De man zal in Rwanda vervolgd kunnen worden voor genocide gepleegd in Rwanda in de eerste helft van 1994.

Door middel van de uitwisseling van juridische kennis en expertise ondersteunt Nederland de verdere ontwikkeling van de Rwandese justitie sector. Nederland heeft onder andere geïnvesteerd in een getuigenbeschermingsprogramma in Rwanda en in het gevangeniswezen, zodat dit aan de internationale maatstaven voldoet.

Tijdens zijn bezoek zal Teeven de Rwandese justitiële projecten bezoeken die met behulp van Nederlandse steun tot stand zijn gebracht. Ook legt hij een krans bij het herdenkingsmonument van de Rwandese genocide in de hoofdstad Kigali.