Toezicht op voedsel scherper
Capaciteit, kwaliteit, kennis en kunde worden verbeterd bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dat is de kern van het plan van aanpak NVWA dat staatssecretaris van Economische Zaken Dijksma en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Doel is de taak als toezichthouder toekomstbestendig te maken en het toezicht structureel te verbeteren. De nieuwe aanpak is nodig omdat de opstapeling van verschillende taakstellingen, de fusietrajecten van de afgelopen jaren en de diverse incidenten de NVWA als toezichthouder van onder meer voedselveiligheid onder druk heeft gezet.
Vertrouwen op veilig voedsel
Dijksma: 'De afgelopen tijd is er te vaak wat misgegaan met ons voedsel. De consument moet erop kunnen vertrouwen dat zijn voedsel veilig is en wat hij koopt klopt. Fraudeurs worden keihard aangepakt, met hogere boetes. De NVWA kan met meer slagkracht en een nieuw keuringssysteem beter en gerichter controleren op misstanden. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor eerlijk en veilig voedsel, met een toezichthouder die hier bovenop zit en handhaaft.'
Grotere slagkracht
Om de slagkracht van de NVWA te vergroten worden structureel meer mensen ingezet voor toezicht en handhaving. Het gaat dan met name om inspecteurs en dierenartsen. Ook zal er extra capaciteit beschikbaar zijn voor incidenten die zich onvermijdelijk voordoen. Door de inzet van deze interventieteams kunnen de reguliere controles ook gewoon doorgaan.
In totaal komen er 160 arbeidsplaatsen (100 structureel en 60 tijdelijk) bij. De NVWA krijgt structureel €33 miljoen extra per jaar. Daar bovenop wordt de komende 4 jaar in totaal nog eens €34 miljoen geïnvesteerd. De tarieven voor het bedrijfsleven gaan omhoog, waardoor een jaarlijkse bijdrage van €10 miljoen wordt gerealiseerd.
Investeren in kennis en kwaliteit medewerkers
Om de capaciteit van de NVWA zo goed mogelijk in te zetten wordt geïnvesteerd in de kennis en kwaliteit van de medewerkers. Het doel is risico’s en onregelmatigheden vroeg te signaleren en risicoanalyses te verbeteren. Om het werk van inspecteurs sneller en makkelijker te maken is het daarnaast noodzakelijk het verouderde ICT-systeem te moderniseren.
Schippers: 'We investeren fors in de mensen en de organisatie. Daarmee vragen we ook veel van de medewerkers zelf. Zaken veranderen en het werk gaat ondertussen gewoon door en moet beter. Tegelijkertijd verwacht ik van het bedrijfsleven dat ze ook haar verantwoordelijkheid neemt. Primair zijn zij verantwoordelijk voor veilig voedsel, laten we dat niet vergeten.'
Voedselveiligheid handel in vlees
Het huidige systeem van keuring en toezicht wordt herzien. Het is nu kwetsbaar omdat zowel de keuring als het toezicht gebundeld is en private instanties een grote rol hebben. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt mede op verzoek van Dijksma momenteel de risico’s voor de voedselveiligheid bij de productie en verwerking van en handel in vlees. Dit rapport wordt in februari verwacht. De uitkomsten worden meegenomen bij het herzien van een nieuw systeem van keuring en toezicht.