Minister Schultz: “Mekong Delta Plan nieuw hoofdstuk in watersamenwerking Vietnam”
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag in Hanoi het Nederlands-Vietnamese Mekong Delta Plan gepresenteerd. Ze overhandigde het plan aan de Vietnamese vicepremier Vu Van Ninh. Het deltaplan bevat een lange termijnvisie en praktische aanbevelingen voor een duurzame en veilige ontwikkeling van de rivierdelta.
Trots
“Het Mekong Delta Plan markeert een nieuw hoofdstuk in de bilaterale betrekkingen. Ik ben trots op het resultaat dat we vandaag presenteren. Ik ben ervan overtuigd dat dit plan helpt de delta veiliger te maken en Vietnam welvarender. En ik hoop dat het voor onze beide landen nieuwe kansen biedt voor samenwerking”, aldus minister Schultz bij de presentatie. De Nederlandse en Vietnamese overheid werkten twee jaar nauw samen om het Mekong Delta Plan te realiseren. Het plan werd opgesteld onder coördinatie van Cees Veerman, speciaal adviseur van de Vietnamese premier Dung, voormalig voorzitter van de Commissie Duurzame Kustontwikkeling (2007-2008) en voormalig Nederlands minister van Landbouw (2002-2007). De werkwijze van het Deltaplan krijgt brede steun van de Wereldbank, de Asian Development Bank, de Verenigde Naties, het International Fund for Agricultural Development, de International Union for Conservation of Nature, Finland, Duitsland en Australië.
Kwetsbaar
De Mekong delta en de Nederlandse rivierendelta hebben opvallend veel overeenkomsten. Beide zijn dichtbevolkt, met zo’n 17 miljoen inwoners. Beide zijn vruchtbaar en vormen belangrijke knooppunten van economische activiteit. Beide gebieden zijn kwetsbaar voor overstromingen en worden als een van de eerste geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering: een stijgende zeespiegel en extremere weersomstandigheden. “Het is voor Nederland een belangrijke missie onze kennis en kunde over watermanagement te delen. Nu het Mekong Delta Plan is voltooid, is het tijd woorden om te zetten in daden. Nederland wil daar ook graag aan bijdragen”, stelt Schultz.
Maatregelen
Het is de eerste keer dat het Nederlandse Deltaprogramma wordt geëxporteerd en wordt toegepast in een andere regio. Het Mekong Delta Plan bevat een visie voor de lange termijn (tot het jaar 2100), maar ook maatregelen voor de korte termijn (tot 2025) en middellange termijn (2026-2050). Het bevat aanbevelingen voor wetgeving en financiering en moet dienen als leidraad voor verdere (sub)regionale planning. Het deltaplan biedt daarnaast houvast voor de overheid, donoren en internationale financiële instellingen om van planning naar uitvoering te komen en investeringsprojecten in een lange termijn perspectief te plaatsen. Schultz: “Het gaat in Vietnam niet over het voorkomen van overstromingen, die leveren juist een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van het systeem. Het gaat over hoe je zo verstandig mogelijk met de jaarlijkse hoge waterafvoeren omgaat. Over verzilting van landbouwgrond, droogte, onvoldoende irrigatiecapaciteit en de bedreiging van waardevolle ecosystemen. Alles in één, dat is waar de Nederlandse aanpak bekend om staat.”
40 jaar betrekkingen
Nederland en Vietnam vieren dit jaar 40 jaar diplomatieke betrekkingen. Volgens minister Schultz zijn de banden de laatste twee jaar alleen maar sterker geworden. “Samenwerken aan een alomvattend plan – zoals het Mekong Delta Plan– versterkt de vriendschap. Watermanagement vormde de inspiratie voor een strategisch partnerschap”, aldus minister Schultz.
Foto 1: Korte ontmoeting met minister Quang van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu.
Foto 2: Overhandiging van het Mekong Deltaplan aan de Vietnamese vicepremier Vu Van Ninh.
Foto 3: Minister Schultz maakt een foto van de Mekong vanaf een ananasboot
Foto 4: Minister Schultz op de Mekong in gesprek met viceminister Nguyen, Thai Lai van Natuurlijke hulpbronnen en Milieu, Michel Tonneijk (HaskoningDHV) en een lokale expert.
Foto 5: Economische activiteit op de Mekong