Aftrap 10 pilots tegen straatroof in/rond de horeca
Toespraak door minister Opstelten tgv aftrap 10 pilots tegen straatroof in/rond de horeca. Amsterdam, ESCAPE (Rembrandtplein), 16 december 2013.
Dames en heren,
Welkom allemaal, hier in Escape – een van de grootste en populairste clubs in het Amsterdamse uitgaansleven. U zult begrijpen, ik kom niet meer wekelijks in dit soort gelegenheden... Toch vind ik Escape een zeer geschikte locatie voor de aftrap van deze Straatroofcampagne, die Horeca Nederland en mijn Ministerie samen hebben opgezet. Tenslotte is het Rembrandtplein één van de drie uitgaansgebieden in hartje Amsterdam die in deze pilot extra aandacht krijgen. Bovendien is Escape een club die veiligheid hoog in het vaandel draagt – en die dan ook graag bereid was om mee te doen en haar deuren open te zetten voor deze kick off bijeenkomst. Veel dank daarvoor!
Dames en heren, u herinnert zich vast nog de Week van de Veiligheid. In die week, de tweede week van oktober, hebben we aangekondigd tien pilots te zullen starten om de veiligheid van horecaondernemers en uitgaanspubliek te verbeteren. Een van de hardnekkigste delicten waar – met name – horecabezoekers last van hebben is straatroof. Een ingrijpend delict dat – net als bijvoorbeeld een overval – een grote impact heeft op het slachtoffer.
Dat is de reden dat we zijn gestart met een stevig offensief tegen straatroof, via de inmiddels beproefde geïntegreerde aanpak. Dat offensief werpt, net als bij overvallen, z’n vruchten af: als we kijken naar de eerste negen maanden, dan zien we dat het aantal straatroven in 2013 met 15 procent is afgenomen ten opzichte van vorig jaar!
Dat is natuurlijk erg mooi, maar daarmee zijn we er nog niet: het betekent dat we dit jaar afkoersen op een kleine 6000 straatroven. En dat vind ik nog steeds te veel! Datzelfde geldt voor het aantal overvallen. Ook die aanpak verloopt goed: al vier jaar op rij zien we dalende cijfers. Maar ook daar wil ik nog een tandje bijschakelen.
Vandaar dat we nu van start gaan met deze pilot. Dat doen we in tien grote horecagebieden in zeven steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – de Grote 4 – en Eindhoven, Tilburg en Haarlem. Waarom juist hier? Zeker waar het om straatroof gaat, zal dat duidelijk zijn: dat is vooral een grotestadsdelict. Alleen Amsterdam en Rotterdam zijn samen al “goed” voor ongeveer de helft van het aantal straatroven.
In elk van die tien uitgaansgebieden gaan we een op maat gesneden pakket van preventiemaatregelen uitvoeren, om het aantal straatroven en overvallen in uitgaansgebieden verder terug te dringen. Waar moet u dan zoal aan denken?
- Intensivering van het toezicht in die gebieden
- Waar nodig: verbetering van de straatverlichting rond horecagelegenheden
- Horecabezoekers stimuleren om bij het afrekenen gebruik te maken van hun pinpas
- Horecapersoneel uitnodigen om deel te nemen aan overvaltrainingen.
Veel van de maatregelen zijn bedoeld om het uitgaanspubliek beter bewust te maken van hun eigen gedrag. Hoe vaak zie je bijvoorbeeld niet dat mensen hun dure smartphone achteloos op de bar leggen. Zou u zomaar 700 euro op de bar leggen? Ik in elk geval niet. En ik denk u ook niet... Maar als het om een smartphone gaat, beseffen mensen vaak niet dat die eenzelfde hoge, voor criminelen aantrekkelijke, waarde vertegenwoordigt.
Of mensen lopen al bellend de kroeg uit, de straat op, om beter te kunnen horen wat de ander zegt. Dat is uiteraard heel logisch, maar ik zou zeggen: blijf tegelijkertijd ook oog houden voor je omgeving. Voor je het weet, moet je je mobieltje afgeven aan een straatrover, die je met een mes bedreigt. En dan kun je helemaal niet meer bellen – zelfs niet naar de politie...
En nog een tip: als je na het stappen naar huis gaat, loop of fiets een eind met elkaar mee, in een groepje. Dat is niet alleen een stuk veiliger, maar nog gezelliger ook!
Deze en andere tips en maatregelen willen Koninklijke Horeca Nederland en het Ministerie van Veiligheid en Justitie via deze campagne nog eens goed onder de aandacht brengen. Opdat een uitgaansavond, zoals hier in de Escape, niet alleen leuk is, maar ook leuk blijft – en dat iedereen ook weer veilig thuiskomt.
Want een avondje uit kan nog zo gezellig, spannend of chill zijn, als je vervolgens op straat van je geld, je mobieltje of je handtas met alles d’rop en d’raan wordt beroofd, eindigt het toch in een anticlimax. En dan is je animo om een volgende keer wéér naar die of die tent te gaan ineens een stuk minder... Dat beseffen Koninklijke Horeca Nederland en de betrokken horeca-ondernemers maar al te goed. Vandaar dat we nu de handen in elkaar hebben geslagen en samen deze campagne hebben opgezet. Geef straatrovers geen kans!