Afspraken in Brussel over bestrijding uitbuiting werknemers
Opdrachtgevers in de bouw komen niet langer weg met onderbetaling van werknemers uit andere Europese landen. Zij moeten voortaan, net als de werkgever die werknemers in Nederland detacheert, ervoor zorgen dat werknemers hun rechtmatige loon ontvangen. Boetes op onderbetaling kunnen bovendien in een ander land worden geïnd. Hierdoor kunnen bedrijven in andere Europese landen beter worden aangepakt en zich niet langer verschuilen achter de regels die in dat land gelden.
Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag tijdens een Europese Raad in Brussel afgesproken. Europese landen worden verder verplicht informatie te verschaffen over de arbeidsvoorwaarden die in de sector of het bedrijf gelden. Door deze afspraken kan de uitbuiting van werknemers effectiever bestreden worden en de concurrentie op arbeidsvoorwaarden worden voorkomen.
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Gelijk werk, gelijk loon in het land waar je werkt. Dat zou het uitgangspunt moeten zijn in Europa. Vandaag hebben we een stap gezet daar naar toe. We hebben met elkaar afgesproken de uitbuiting van werknemers tegen te gaan.”
Tijdens de Raad is verder afgesproken de controlemogelijkheden op werkgevers te vergroten. Zo komt er een mogelijkheid om een ander Europees land te verzoeken inspectie te doen naar een bepaald bedrijf. Ook zijn er afspraken gemaakt over het tegen gaan van postbusondernemingen en wordt er meer informatie gedeeld over de arbeidsvoorwaarden die binnen een bedrijf gelden. Buitenlandse detacherende bedrijven worden verplicht arbeidsvoorwaarden beschikbaar te maken en de sociale partners kunnen informatie opvragen bij andere lidstaten.
Minister Asscher heeft de afgelopen tijd al vaker aangegeven de problemen met arbeidsmigratie binnen Europa in Brussel te willen bespreken. Hij vindt het belangrijk dat er in Brussel ook aandacht is van de nadelen van het vrije verkeer van werknemers.