Rutte over belang handelsmissies en de Najaarsnota
Premier Rutte blikt tijdens zijn wekelijkse persconferentie terug op de handelsmissies naar China en Indonesië. In de ministerraad zijn verder de Najaarsnota en de Wet Werk en Zekerheid aan de orde geweest.
Minister-president Rutte:
Ja, de afgelopen twee weken heeft mijn collega Asscher u hier te woord gestaan. Ik was zelf op handelsmissie naar China en naar Indonesië. Ik moet zeggen dat waren buitengewoon nuttige bezoeken, zowel politiek als ook economisch. Beide landen maken een enorme economische ontwikkeling door en dat biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie in het algemeen. Want zoals u weet begint economische groei bij het aantrekken van de export, hier in Nederland. Die kansen willen wij grijpen. Dat willen we hier doen, maar natuurlijk ook in opkomende landen en daarom zijn handelsmissies belangrijk. Sinds het aantreden van het kabinet zijn er inmiddels al 25 van deze missies geweest. Niet allemaal onder mijn leiding, de meesten uiteraard onder leiding van Liliane Ploumen, de minister voor Buitenlandse Handel. We gaan er ook mee door. De komende jaren zal ik dus nog regelmatig op pad gaan samen met Nederlandse bedrijven naar opkomende economieën. In dat kader ook mijn bezoek, volgende week, met mijn collega's Timmermans en Ploumen aan Israël en de Palestijnse gebieden, waarbij 70 Nederlandse bedrijven en circa 15 kennisinstellingen meereizen.
Voor wat betreft de agenda van de ministerraad kan ik u melden dat wij de Najaarsnota - dat is de derde tussenstand van de lopende begroting - dat we die hebben besproken en vastgesteld. Daarmee zijn ook alle begrotingsafspraken die we hebben gemaakt, met de 5 partijen - de 2 coalitiepartijen en ChristenUnie, SGP en D66 - al die afspraken zijn nu ook budgettair verwerkt.
Er zijn ook wat kleinere mee- en tegenvallers die grosso modo tegen elkaar wegvallen. En dat resulteert in een EMU-tekort van 3,2% BBP en dat past ook in de raming uit de Miljoenennota. De realisaties aan de inkomstenkant passen binnen de raming van de economische groei uit de Miljoennota en die worden bevestigd door de jongste cijfers van het CBS. De cijfers laten zien dat we er nog niet zijn. En in dat kader is ook het besluit van Standard & Poor's vanmorgen een onderstreping van het feit dat wij door moeten gaan op de ingeslagen weg. Wij doen wat nodig is om structurele problemen aan te pakken, om de structuur van de economie te verstevigen en tegelijkertijd de overheidsfinanciën op orde te brengen. En dat doen we met een zeer omvangrijk pakket hervormingen en daarmee werken we aan duurzame economische groei.
Verder hebben wij vandaag verder de laatste hand gelegd aan de Wet werk en zekerheid en daarmee geven we uitvoering aan de afspraken die zijn gemaakt met sociale partners en ook met de 5 partijen. Deze wet zorgt voor een eerlijker, goedkoper en sneller ontslagstelsel met behoud van de huidige bescherming tegen willekeur. En de wet zorgt ook voor meer zekerheid en een betere positie op de arbeidsmarkt van bijvoorbeeld flexwerkers. En de wet zorgt voor meer kansen op werk-naar-werk en investeren in werknemers. Aansluitend deze persconferentie zal Lodewijk Asscher u nader te woord staan.
Tot slot, morgen een feestelijke dag. De viering van 200 jaar bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Morgenochtend nagespeelde historische landing van Prins Willem Frederik, 1813, in Scheveningen. In de jaren 1813-1815 werden de fundamenten gelegd voor het huidige Koninkrijk en werd de ontwikkeling ingezet naar de democratisch rechtstaat zoals wij die nu vandaag kennen. De komende 2 jaar worden diverse evenementen en festiviteiten georganiseerd om deze belangrijke periode in onze Nederlandse geschiedenis te markeren.
Handelsmissies
De economische ontwikkeling die China en Indonesië doormaken biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie. ‘Want economische groei in Nederland begint vaak met export’, aldus de premier. Rutte benadrukt dat het kabinet die kansen wil grijpen, in deze maar ook in andere opkomende landen. Sinds het aantreden van het kabinet zijn er al 25 handelsmissies geweest. Volgende week staat een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden op de agenda.
Najaarsnota
De ministerraad heeft vandaag de Najaarsnota vastgesteld. Er zijn wat kleinere mee- en tegenvallers die tegen elkaar wegvallen. Dat resulteert in een EMU-tekort van 3,2% BBP, conform de raming uit de Miljoenennota. ’De laatste groeicijfers van het CBS laten zien dat we er nog niet zijn. Ook het besluit van S&P vanmorgen onderstreept dat we door moeten gaan op de ingeslagen weg’, aldus Rutte. ‘Wij doen wat nodig is om de structurele problemen aan te pakken, de structuur van de economie te verstevigen en de overheidsfinanciën op orde te brengen’.
Wet Werk en Zekerheid
Verder heeft de ministerraad de laatste hand gelegd aan de Wet Werk en Zekerheid. Deze wet zorgt voor meer zekerheid en een betere positie op de arbeidsmarkt van bijvoorbeeld flexwerkers. Daarnaast zorgt de wet voor een eerlijker en eenvoudiger ontslagstelsel, met behoud van de huidige ontslagbescherming.
200 jaar Koninkrijk
Tot slot blikt Rutte vooruit op de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Deze viering start morgen met de nagespeelde historische landing van Prins Willem Frederik in 1813 op Scheveningen. De komende 2 jaar worden diverse evenementen en festiviteiten georganiseerd om deze belangrijke periode in onze geschiedenis te markeren.