Persconferentie na ministerraad 29 november 2013

Minister-president Rutte over het belang van handelsmissies. De premier gaat tijdens zijn wekelijkse persconferentie verder in op de Najaarsnota en de Wet Werk en Zekerheid.

Minister-president Rutte:
Ja, de afgelopen twee weken heeft mijn collega Asscher u hier te woord gestaan. Ik was zelf op handelsmissie naar China en naar Indonesië. Ik moet zeggen dat waren buitengewoon nuttige bezoeken, zowel politiek als ook economisch. Beide landen maken een enorme economische ontwikkeling door en dat biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie in het algemeen. Want zoals u weet begint economische groei bij het aantrekken van de export, hier in Nederland. Die kansen willen wij grijpen. Dat willen we hier doen, maar natuurlijk ook in opkomende landen en daarom zijn handelsmissies belangrijk. Sinds het aantreden van het kabinet zijn er inmiddels al 25 van deze missies geweest. Niet allemaal onder mijn leiding, de meesten uiteraard onder leiding van Liliane Ploumen, de minister voor Buitenlandse Handel. We gaan er ook mee door. De komende jaren zal ik dus nog regelmatig op pad gaan samen met Nederlandse bedrijven naar opkomende economieën. In dat kader ook mijn bezoek, volgende week, met mijn collega's Timmermans en Ploumen aan Israël en de Palestijnse gebieden, waarbij 70 Nederlandse bedrijven en circa 15 kennisinstellingen meereizen.

Voor wat betreft de agenda van de ministerraad kan ik u melden dat wij de Najaarsnota - dat is de derde tussenstand van de lopende begroting - dat we die hebben besproken en vastgesteld. Daarmee zijn ook alle begrotingsafspraken die we hebben gemaakt, met de 5 partijen - de 2 coalitiepartijen en ChristenUnie, SGP en D66 -  al die afspraken zijn nu ook budgettair verwerkt.
Er zijn ook wat kleinere mee- en tegenvallers die grosso modo tegen elkaar wegvallen. En dat resulteert in een EMU-tekort van 3,2% BBP en dat past ook in de raming uit de Miljoenennota. De realisaties aan de inkomstenkant passen binnen de raming van de economische groei uit de Miljoennota en die worden bevestigd door de jongste cijfers van het CBS. De cijfers laten zien dat we er nog niet zijn. En in dat kader is ook het besluit van Standard & Poor's  vanmorgen een onderstreping van het feit dat wij door moeten gaan op de ingeslagen weg. Wij doen wat nodig is om structurele problemen aan te pakken, om de structuur van de economie te verstevigen en tegelijkertijd de overheidsfinanciën op orde te brengen. En dat doen we met een zeer omvangrijk pakket hervormingen en daarmee werken we aan duurzame economische groei.

Verder hebben wij vandaag verder de laatste hand gelegd aan de Wet werk en zekerheid en daarmee geven we uitvoering aan de afspraken die zijn gemaakt met sociale partners en ook met de 5 partijen. Deze wet zorgt voor een eerlijker, goedkoper en sneller ontslagstelsel met behoud van de huidige bescherming tegen willekeur. En de wet zorgt ook voor meer zekerheid en een betere positie op de arbeidsmarkt van bijvoorbeeld flexwerkers. En de wet zorgt voor meer kansen op werk-naar-werk en investeren in werknemers. Aansluitend deze persconferentie zal Lodewijk Asscher u nader te woord staan.

Tot slot, morgen een feestelijke dag. De viering van 200 jaar bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Morgenochtend nagespeelde historische landing van Prins Willem Frederik, 1813, in Scheveningen. In de jaren 1813-1815 werden de fundamenten gelegd voor het huidige Koninkrijk en werd de ontwikkeling ingezet naar de democratisch rechtstaat zoals wij die nu vandaag kennen. De komende 2 jaar worden diverse evenementen en festiviteiten georganiseerd om deze belangrijke periode in onze Nederlandse geschiedenis te markeren.