Jury: Kamp Westerbork en Vredespaleis verdienen Europees Erfgoedlabel
Een internationale jury heeft vandaag bekend gemaakt positief te zijn over de voordracht van Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Den Haag voor de titel Europees Erfgoed. Zes landen hadden hiervoor in totaal negen voordrachten gedaan. Kamp Westerbork en het Vredespaleis behoren tot de vier inzendingen die van de jury een positief advies kregen.
Begin 2014 beslist de Europese Commissie of Kamp Westerbork en het Vredespaleis daadwerkelijk de titel Europees Erfgoed krijgen. Daarmee behoren Kamp Westerbork en het Vredespaleis tot de eerste vier inzendingen die, naar verwachting, het Europees Erfgoedlabel krijgen.
Minister Bussemaker: ‘De jury erkent hiermee dat de twee Nederlandse inzendingen belangrijk zijn voor de recente geschiedenis van Europa. Volgens de jury voldoen Kamp Westerbork en het Vredespaleis aan alle criteria voor het Europees Erfgoedlabel: grote Europese betekenis, goed management en een sterk plan om hun Europese dimensie te presenteren.’
De Raad voor Cultuur stelde eerder in hun advies dat Kamp Westerbork en het Vredespaleis belangrijke, in zekere zin naar elkaar verwijzende gebeurtenissen uit de recente geschiedenis van Europa vertegenwoordigen. Het Vredespaleis is immers in het leven geroepen om het soort oorlog te voorkomen waar Kamp Westerbork zo pijnlijk van getuigt en moet blijven getuigen
Sleutelrol in Europese geschiedenis
Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Het Europees Erfgoedlabel geeft een beeld van de gezamenlijke geschiedenis van Europa en wil hiermee bijdragen aan de overbrugging van de kloof tussen de Europese Unie en haar burgers. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.
Vanaf 2015 mag Nederland om het jaar twee aanvragen indienen, waarvan er één in aanmerking komt voor het label. Nederland heeft besloten dat voordrachten binnen een van de vier thema’s moeten vallen: Tolerantie en recht, Mobiliteit en maakbaarheid, Cultuur en sport, Geld en koopmanschap.
Het rapport staat op de website van de Europese Unie.