Bussemaker wil internationale studenten aan Nederland binden
Het moet voor buitenlandse studenten aantrekkelijker worden om ook na hun studie in Nederland aan het werk te gaan. Door studenten al tijdens hun studie in contact te brengen met potentiële werkgevers, door betere informatie te geven over een loopbaan in ons land en met taalcursussen wil minister Bussemaker meer internationaal talent overhalen om na hun studie in Nederland te blijven.
Het Actieplan Make it in The Netherlands bevat een keur aan maatregelen om internationale studenten te trekken en vervolgens aan Nederland te binden. Gemotiveerde buitenlandse studenten krikken het niveau op, verbeteren het studiesucces, ook van Nederlandse studenten, en versterken het internationale karakter van het Nederlands hoger onderwijs. Bovendien is internationaal talent hard nodig op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de internationale studenten na afstuderen graag in Nederland wil blijven, terwijl maar 27% daadwerkelijk blijft. Alle reden dus om dit potentieel te benutten.
Een van de belangrijkste factoren bij de beslissing om te blijven is de taal, zo bleek eerder uit een advies van de SER. Omdat Nederlanders doorgaans goed Engels spreken, is het voor buitenlandse studenten vaak niet nodig om Nederlands te leren. Als ze hier willen blijven werken is beheersing van de Nederlandse taal vaak wel een vereiste. Door in te zetten op taalcursussen wordt die drempel weggenomen. Er komt een online cursus, in de vorm van een MOOC, en bestaande taalcursussen worden beter vindbaar gemaakt op een digitaal platform.
Ook culturele integratie is een belangrijke factor, volgens de SER. Nu leven Nederlandse en buitenlandse studenten nog te veel in gescheiden werelden. Inzet van Nederlandse buddy’s die buitenlandse leeftijdsgenoten op weg helpen kan helpen die grenzen te slechten. Ook wordt gekeken naar manieren om bij huisvesting een betere mix te krijgen van Nederlandse en buitenlandse studenten. Dat maakt het makkelijker voor een buitenlandse student om hier te wortelen, vriendschappen en relaties aan te gaan.
De voorlichting kan ook beter. Zo worden private studiebeurzen van bedrijven op www.grantfinder.nl bijeengebracht en worden de 1000 beurzen die in het kader van het Techniekpact beschikbaar zijn nadrukkelijker onder de aandacht gebracht bij buitenlandse studenten. Datzelfde gebeurt met de regelingen die het buitenlandse studenten mogelijk moet maken om na hun studie vanuit Nederland op zoek te gaan naar een baan.
De website www.careerinholland.nl wordt (nog meer dan nu) een centrale vindplaats voor alles wat maar met een loopbaan in ons land te maken heeft, zoals cursussen vacatures en hulp bij het starten van een eigen bedrijf. Regionale samenwerking tussen hogescholen en universiteiten enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds moet leiden tot meer stageplekken en bijbaantjes voor internationale studenten. Verder wordt de administratieve rompslomp waar buitenlandse studenten nu nog te vaak tegenaan lopen in kaart gebracht en waar mogelijk opgeruimd.
Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap lanceert het actieplan Make in the Netherlands in bijzijn van maar liefst 900 internationale studenten tijdens het carrière evenement NL4Talents. Het actieplan is gemaakt samen met ISO, FNV -Jong, LSVb, Kences, VSNU, Vereniging Hogescholen, MKB-Nederland, Brainport Eindhoven, Nuffic, Dhenim, VNO-NCW, ESN en het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.