Dijksma en Indonesië werken samen aan verhogen visproductie voor meer voedselzekerheid
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft samen met de Indonesische minister van Visserij een overeenkomst ondertekend om de visproductie voor Indonesische, kleine vissers te vergroten. Zo’n 30% van de visvangst in de archipel van ruim 17.000 eilanden gaat verloren door onvoldoende kennis van onder meer behandeling van vis, opslag, distributie en markttoegang. In totaal dragen Nederland en Indonesië €9 miljoen bij om via verduurzaming van de visserijsector meer voedselzekerheid te creëren en tegelijkertijd ondervoeding tegen te gaan. Dertig miljoen Indonesiërs zijn ondervoed. Dijksma is samen met premier Rutte, minister Ploumen en ruim 100 Nederlandse bedrijven op handelsmissie in Indonesië.
Visserij vitaal
Dijksma: "Visserij kent een vitale rol in de economie van Indonesië, met 6,5 miljoen mensen die hun inkomsten letterlijk uit het water halen. Daarnaast zijn de zeeën een belangrijke bron om de wereldwijde voedselzekerheid te vergroten. Niet door meer te vissen, maar vooral door anders en vooral duurzamer met vis om te gaan. Die kennis brengen we de komende jaren via onze bedrijven en de wetenschap over op lokale vissers."
Blauwe economie
Nederlandse bedrijven en de Wageningen Universiteit hebben in samenwerking met de Indonesische overheid een voedselzekerheidsprogramma opgesteld om de 'blauwe economie' te versterken: Indonesische vissers kunnen door het verkrijgen van kennis over bijvoorbeeld vistechnieken, betere kwaliteitscontroles, opslag, behandeling en het kweken van vis hun productie verhogen en hun eigen financiële situatie verbeteren. Daarbij wil Indonesië de voedzaamheid van vis onder de bevolking stimuleren. Het land heeft een voedselzekerheidswet in het leven geroepen, om de diversiteit aan voeding onder de bevolking te verbeteren.
Lokale en nieuwe markten
Het verhogen van de productie en het bijbrengen van kennis van Indonesische vissers moet zorgen voor meer beschikbaarheid en toegankelijkheid voor een veilige en een goede kwaliteit van vis voor de lokale markt. Door de kwaliteit van vis en voedselveiligheid beter te garanderen, wordt Indonesische vis bovendien interessanter voor de Europese markt.
Oceans Conferentie
De overeenkomst en samenwerking om de economie van Indonesië via vis middels Nederlandse kennis en kunde te versterken, loopt voor op de wereldwijde Oceans Conferentie die mei 2014 door Nederland wordt georganiseerd. De conferentie in Den Haag staat volledig in het teken van het creëren van meer voedselzekerheid door het verbeteren van de natuurlijke hulpbronnen in oceanen, waaronder een duurzamere aanpak van de wereldwijde visserijsector voor 2030. Ruim 40% van het totale visbestand is uitgeput door overbevissing, terwijl de zee voor een groot gedeelte van de wereld een belangrijke voedingsbron is.