Ploumen ontmoet Aung San Suu Kyi
Minister Ploumen (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft maandag een gesprek gehad met Aung San Suu Kyi. In aanwezigheid van VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes en een zestal grote Nederlandse bedrijven besprak Ploumen met Aung San Suu Kyi economische en politieke onderwerpen. De Nobelprijs-winnares voor de vrede, die in totaal 15 jaar in Birma huisarrest had, wil in 2015 meedoen aan de presidentsverkiezingen.
Ploumen besprak met Aung San Suu Kyi de expertise die Nederland kan bieden om economische ontwikkeling in Birma te bevorderen. De regering van Birma heeft zich uitgesproken voor een open, marktgerichte economie en ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor buitenlandse investeerders om economische ontwikkeling te bevorderen. De internationale gemeenschap heeft de positieve ontwikkelingen in Birma erkend door het grootste deel van de sancties dit jaar op te heffen.
Volgens Aung San Suu Kyi verloopt de transitie van een dictatuur naar een marktgeoriënteerde samenleving te traag. In haar ogen hebben de machthebbers van toen nog steeds teveel invloed op het economisch proces. Door de afwezigheid van 50 jaar goed onderwijs is de bevolking niet in staat de economische ontwikkelingen zelf op gang te krijgen. Door het gebrek aan geschoold personeel, het ontbreken van beroepsonderwijs en door het gebruik van gedateerde landbouwtechnieken zal Birma in de ogen van Aung San Suu Kyi de komende jaren niet voldoende kunnen groeien. De Nobelprijs winnares vroeg Ploumen daarom voor ondersteuning bij de introductie van nieuwe landbouwtechnieken, bij het trainen en opleiden van boeren en voor ondersteuning bij het exporteren van goederen. Naast het gesprek met Aung San Suu Kyi sprak Ploumen ook met de Birmese Vice-president, Nyan Tun, en verschillende Birmese ministers.
Minister Ploumen heeft zowel aan de autoriteiten als aan Aung San Suu Kyi toegezegd dat Nederland Birma op het gebied van onderwijs gaat ondersteunen. Via het zogenaamde NICHE-programma (Netherlands Initiative for Capacity Development in Higher Education) zal via Nederlandse onderwijsinstituten trainingen worden aangeboden.
Minister Ploumen is met VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes op handelsmissie in Birma. Samen met de deelnemende bedrijven Unilever, Philips, Heineken, Shell, Rabobank, East West Seed en Friesland/Campina, heeft de minister gesprekken met Birmese autoriteiten en lokale bedrijven over de kansen in dit land. Inmiddels zijn de eerste contracten binnengehaald. Zo gaat Heineken volgend jaar een brouwerij bouwen en heeft Unilever besloten om een tweede fabriek te bouwen.
'Juist nu is het tijd om initiatief in Birma te tonen', aldus Ploumen. 'Dat is een krachtig signaal dat ik zowel van Aung San Suu Kyi als van de Birmese ministers heb ontvangen. De Nederlandse expertise vanuit het bedrijfsleven biedt oplossingen voor de uitdagingen en problemen waar Birma vandaag de dag tegenaan loopt. De watersector, de landbouw- en voedselverwerkende industrie en de infrastructuur en energie zijn een paar voorbeelden waar kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven.'
Om de aanwezigheid van Nederland in Birma uit te breiden en om Nederlandse bedrijven daarbij te ondersteunen heeft Ploumen een nieuw handelskantoor in Yangon geopend. Ploumen: 'Door het hebben van een handelskantoor in Yangon moet de kans van slagen van Nederlandse ondernemers en investeerders in Birma groter worden.'