Rutte, Ploumen en Dijksma leiden economische missie naar Indonesië
Minister-president Rutte brengt van 20 tot en met 22 november 2013 een officieel bezoek aan Indonesië. Hij wordt hierbij vergezeld door minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Aangevoerd door VNO-NCW-voorzitter Wientjes reist een handelsdelegatie van 15 CEO's en ruim 100 Nederlandse bedrijven mee.
Met het Indonesia-Netherlands Business Dinner, diverse seminars en bedrijfsbezoeken worden contacten tussen Nederlandse en Indonesische bedrijven gelegd en bestaande relaties verdiept. In gesprekken met president Yudhoyono en vice-president Boediono staat de verdere invulling van de politieke en economische banden tussen Nederland en Indonesië centraal.
Nederland en Indonesië hebben van oudsher sterke banden. Zowel op politiek, cultureel als economisch vlak. Nederland is de tweede handelspartner van Indonesië binnen Europa. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2012 circa €3,5 miljard. Indonesië is de grootste economie van Zuidoost-Azië. Het land maakt een snelle economische groei door van meer dan vijf procent per jaar. Voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen er grote kansen in Indonesië, met name in de sectoren land- en tuinbouw, voedselverwerking, water, infrastructuur, logistiek en gezondheidszorg. Dit weerspiegelt zich in de samenstelling van de meereizende delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven. De delegatie van meer dan 100 bedrijven en kennisinstellingen is de grootste Nederlandse handelsmissie ooit in Indonesië.
Het programma start woensdagochtend 20 november in Jakarta met een bijeenkomst met alle Nederlandse deelnemers aan de handelsmissie. Aansluitend nemen minister-president Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma deel aan een conferentie met het Nederlandse en Indonesische bedrijfsleven. Hier staat de versterking van de economische samenwerking tussen beide landen centraal. Ploumen en Dijksma wonen na het plenaire programma enkele deelsessies bij over infrastructuur, gezondheidszorg, agrofood en tuinbouw. Rutte spreekt op dat moment met Indonesische oud-studenten die in Nederland hebben gestudeerd. Ploumen bezoekt 's middags een gezondheidscentrum, waar besproken wordt op welke wijze de Nederlandse sector Health & Life Sciences Indonesië kan ondersteunen bij het realiseren van universele toegang tot gezondheidszorg in 2014.
In de middag staat een ontmoeting gepland met president Yudhoyono en leden van zijn kabinet. Tijdens de ontmoeting zullen minister-president Rutte en president Yudhoyono stilstaan bij de hechte diplomatieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Indonesië en de verdere invulling hiervan. Na afloop bekrachtigen zij de Joint Declaration on Comprehensive Partnership waarin Nederland en Indonesië uiting geven aan hun wens tot een gelijkwaardig en toekomstgericht partnerschap. De eerste dag wordt afgesloten met een officieel diner op het presidentiële paleis.
Donderdagochtend 21 november begint het programma voor minister-president Rutte en minister Ploumen met een bijeenkomst over de grootschalige kustwerken waarvoor Indonesië met steun van Nederlandse experts plannen ontwikkelt. Het doel is de bevolking te beschermen tegen overstromingen en tegelijkertijd de ontwikkeling van het kustgebied te stimuleren. De minister-president bezoekt vervolgens een baggerschip van Van Oord. Hier krijgt hij uitleg over hun werkzaamheden rond de uitbreiding van de haven van Jakarta. Het programma van staatssecretaris Dijksma begint die ochtend met een rondetafelgesprek over duurzaamheid in de cacaosector. Aansluitend spreekt zij met minister Suswono van Landbouw over samenwerking op het gebied van onder andere tuinbouw, zuivel en pluimvee.
Aan het begin van de middag hebben Rutte, Ploumen en Dijksma een lunch en rondetafelgesprek met onder andere de coördinerend minister Hatta Rajasa van Economische Zaken en dertig CEO's van grote Nederlandse en Indonesische bedrijven. Deze bijeenkomst wordt voorgezeten door VNO-NCW-voorzitter Wientjes, voorzitter Suryo Sulisto van de Indonesische kamers van koophandel KADIN en Sofjan Wanandi, voorzitter van de Indonesische werkgeversassociatie APINDO. Minister-president Rutte bezoekt daarna het kustgebied van Jakarta. Tijdens een rondleiding langs de bestaande zeewering spreekt hij met minister Djoko Kirmanto van Publieke Werken over de waterproblemen waar de stad mee kampt en het belang van goed watermanagement. Minister Ploumen heeft in de middag gesprekken met minister Gita Wirjawan van Handel en minister Armida Alisjahbana van het Nationale Agentschap voor Planning en Ontwikkeling. Staatssecretaris Dijksma spreekt op dat moment met minister Sharif Cicip Sutardjo van Maritieme Zaken en Visserij over samenwerking op het gebied van voedselzekerheid. Ook neemt zij deel aan een bijeenkomst over duurzaam tropisch hout. De bewindslieden ontmoeten elkaar weer in de avond bij een receptie van KADIN, de Benelux Kamer van Koophandel in Indonesië INA en APINDO. Aansluitend vindt het Indonesia-Netherlands Business Dinner plaats waaraan onder meer de Nederlandse bedrijfsdelegatie en Indonesische bedrijven deelnemen. Hier worden diverse contracten en overeenkomsten ondertekend.
Vrijdagochtend 22 november opent minister-president Rutte het forum Duurzame Productie en Handel dat wordt georganiseerd in samenwerking met het Initiatief Duurzame Handel. Minister Ploumen neemt deel aan dit forum en spreekt met vertegenwoordigers van de Indonesische overheid, NGO's en de private sector over het belang van duurzame handel en productie van palmolie en papierpulp. Minister-president Rutte heeft die ochtend verder een gesprek met vice-president Boediono. Ook legt hij een krans bij het Monument of the Heroes of Indonesia in Kalibata en op het Nederlands ereveld in Menteng Pulo. Staatssecretaris Dijksma bezoekt vrijdagochtend East-West Seed Indonesia een vooraanstaand bedrijf op het gebied van de groenteteelt en een fabriek van Friesland Campina. Hier wordt gesproken over het belang van voedselzekerheid en de rol die het Nederlands bedrijfsleven daarbij kan spelen in Indonesië. Na het Forum on Sustainable Production and Trade bezoekt minister Ploumen de nationale meteorologische dienst van Indonesië, BMKG. Hier is onlangs met hulp van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen een systeem opgezet om overstromingen en droogtes beter te kunnen voorspellen. De reis wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch en evaluatie met alle deelnemers aan de Nederlandse handelsmissie.