Aanpak criminele jeugdgroepen: ruim 7000 strafzaken sinds start
Sinds het begin van de aanpak van criminele jeugdgroepen in 2011 zijn meer dan 7000 strafzaken gevoerd tegen criminele jongeren. De ongeveer 1500 leden van criminele jeugdgroepen waren verantwoordelijk voor ruim 10.000 strafbare feiten. Van die groep heeft 96% één of meer strafrechtelijke interventies opgelegd gekregen. Het aantal criminele jeugdgroepen in Nederland is hierdoor verder afgenomen naar 17, ten opzichte van de 89 jeugdgroepen die bij het begin van de aanpak werden geregistreerd. Het beleid wordt onverminderd voortgezet. Dit liet minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag weten aan de Tweede Kamer. Tevens informeerde de minister de Kamer over de strafrechtelijke interventies tegen criminele jeugdgroepen en het beleid voor 12-minners.
De aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdoverlast is een prioriteit van het kabinet. De aanpak richt zich op drie soorten problematische jeugdgroepen: overlastgevende, hinderlijke en criminele jeugdgroepen. Twee doelstellingen stonden centraal bij de aanpak van problematische jeugdgroepen in Nederland, gestart in 2011. Het binnen twee jaar aanpakken van de eind 2010 geregistreerde 89 criminele jeugdgroepen en daarnaast de aanpak van overlastgevende en hinderlijke jeugdgroepen intensiveren, onder regie van de gemeenten.
Uit de informatie van OM, politie en regioburgemeesters blijkt dat 55 van de 89 criminele jeugdgroepen uit 2010 zijn verdwenen en dat 16 groepen zijn afgeschaald naar overlastgevend of hinderlijk niveau. Wel zijn 17 groepen van de oorspronkelijke 89 ondanks de verschillende interventies nog crimineel. In de laatste voortgangsrapportage op basis van informatie van OM, politie en regioburgemeesters (15 april 2013) waren er nog 25 criminele jeugdgroepen. Eén jeugdgroep is niet meegerekend in de cijfers, omdat twee jeugdgroepen zijn samengegaan.
De oorspronkelijke 89 groepen bestonden uit 2406 individuen, waartegen het Openbaar Ministerie in 1482 gevallen overging tot vervolging van de harde kern van de groepen, zodat deze uiteen vallen. In totaal werden 7053 zaken gevoerd, waarbij tegen 1391 leden van jeugdgroepen (meerdere) straffen werden opgelegd. De problematiek van de criminele jeugdgroepen is hardnekkig en blijft in ontwikkeling. Daarom wil minister Opstelten de aanpak van criminele jeugdgroepen onverminderd doorzetten, niet alleen van de nog resterende, maar ook van de nieuwe jeugdgroepen.
Om te voorkomen dat jongeren al op jonge leeftijd crimineel actief worden, moet risicogedrag vroegtijdig gesignaleerd en aangepakt worden. Dit blijkt uit recente onderzoeken naar crimineel gedrag onder 12-minners. Door vroegtijdig het risicogedrag te signaleren kan eerder worden ingegrepen. Hoe eerder dat gebeurt, hoe effectiever de interventie. Voor kinderen jonger dan 12 jaar die vanwege het plegen van delicten in aanraking zijn gekomen met de politie, zijn speciale interventies ontwikkeld, waaronder JPT 12-min en het risicosignalerings-instrument ProKid. ProKid is een instrument van de politie waarmee risicosignalen vroegtijdig kunnen worden opgemerkt. JPT12-min is een gedragsinterventie die opvoedingsondersteuning biedt aan de ouders, om te voorkomen dat het gedrag van het kind verder escaleert. JPT12-min is binnen enkele maanden beschikbaar en ProKid wordt dit jaar landelijk ingevoerd.