Van Rijn reikt Gelderse JeugdZorgAward uit
Op vrijdag 9 november 2013 reikte staatssecretaris Van Rijn de Gelderse JeugdZorg Award 2013 uit. Hij maakte de winnaars in de categorie ‘vrijwilligers’ bekend. Aan de prijs is een oorkonde, een beker en een geldbedrag van 2000 euro verbonden.
Let op! Alléén het uitgesproken woord geldt!
Dames en heren, jongens en meisjes,
Hartstikke leuk om vandaag hier in Arnhem aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking voor de beste jeugdzorgwerker – vrijwilliger of professional - in Gelderland. En het mooie van de prijs is, dat de kandidaten vaak zijn voorgedragen door jongeren zelf of hun ouders.
Het werk in de jeugdzorg is veelzijdig, uitdagend en inspannend. Je moet stevig in je schoenen staan om dat als vrijwilliger en professional goed te kunnen doen. Zonder al die betrokken mensen is er geen jeugdzorg. Ik heb bijzonder veel waardering voor jullie inzet, betrokkenheid en deskundigheid.
Vorige maand is de nieuwe Jeugdwet door de Tweede Kamer aangenomen. Met deze wet wordt de versnippering van zorg en hulpverlening tegengegaan en wordt alle jeugdhulp met in gang van 1 januari 2015 overgeheveld naar gemeenten
Ik begrijp dat deze wet ook onzekerheid met zich meebrengt. Ik probeer die zo veel mogelijk te beperken. Daarbij is voor mij het volgende leidend:
- De continuïteit van de zorg voor de jongere staat voorop;
- De zorg wordt zo veel mogelijk in samenhang geboden. Zowel gericht op het kind of de jongere als op diens omgeving.
Met omgeving bedoel ik: gezin, familie en vrienden, maar ook: onderwijs, werk en vrijetijdsbesteding.
- Er wordt zoveel als mogelijk uitgegaan van de eigen kracht die aanwezig is bij de jongere en zijn of haar omgeving.
In Gelderland lopen interessante experimenten in Apeldoorn en in de Noord-Veluwe om te komen tot een nieuwe toegang tot de jeugdzorg waarbij ook het lokale veld nadrukkelijk betrokken is. Maar door die twee te noemen, loop ik het gevaar andere goede initiatieven te kort te doen.
Wat ik daarbij in de Gelderse situatie bijzonder waardeer is de goede samenwerking tussen de provincie en de gemeenten, onder meer door detacheringen over en weer. Dat draagt zeker bij aan een beter begrip voor elkaars standpunt en voor het verbreden van de expertise. Een praktisch voorbeeld van hoe je er voor kan zorgen dat goede elementen van het huidige stelsel behouden blijven en dat er nieuwe elementen worden toegevoegd om tot verdere verbetering te komen.
Maar goed, jullie zijn hier ook om te horen wie de vrijwilligers zijn die de Jeugdzorg Award Gelderland hebben gewonnen. De jury heeft er een ongelooflijk zware dobber aan gehad om een winnaar te kiezen. Zij kwamen er bijna niet meer uit. De genomineerde vrijwilligers zijn allemaal zo speciaal en zo betrokken bij het welzijn van kinderen. Ontroerende en hartverwarmende verhalen, heb ik gelezen in het juryrapport.
Uiteindelijk moest er toch een winnaar uit de bus komen. En dat zijn … William Aalbers en Inge Wevers een stel dat ‘een verpletterende indruk maakte met de vanzelfsprekendheid waarmee ze als vrijwilligers broodnodige liefde geven aan hun twaalf buurkinderen van het gezinshuis De Lichtenvoorde. Ze geven kinderen al twaalf jaar lang het gevoel dat ze veilig, speciaal en gewaardeerd zijn. Dat raakt je persoonlijk,” aldus het juryrapport.
Inge en Willem zelf raden iedereen aan vrijwilliger in de jeugdzorg te worden, want ‘mensen weten maar half hoe leuk dat is’. En die uitspraak kan ik alleen maar van harte ondersteunen.
Van harte gefeliciteerd. En voor de prijs heeft u ook al een passende bestemming: een speel- en chillhoek bij de buurkinderen.