Notaoverleg Defensie vooral in het teken van de F-35

De F-35 volgt vanaf 2019 de F-16 op als gevechtsvliegtuig van de Nederlandse krijgsmacht. In de Vaste Commissie voor Defensie tekende zich gisteravond laat een meerderheid voor de aanschaf van tenminste 37 toestellen af. Het ruim dertien uur durende debat met de bewindslieden Dijsselbloem, Kamp en Hennis over de toekomstplannen voor de krijgsmacht ging vooral over de F-35. Het debat bood coalitiepartij PvdA voldoende garanties om zich, naast de VVD, CDA, CU en SGP te laten overtuigen.

Minister Hennis-Plasschaert maakte het kabinetsbesluit voor de F-35 onlangs bekend in de nota “In het belang van Nederland”.  “Met de keuze voor de F-35 kiest Defensie weloverwogen voor een technisch hoogwaardige en toekomstgerichte luchtmacht. Het toestel beidt in militair- operationeel perspectief de meeste opties.” Maar voor een definitief besluit is een Kamermeerderheid nodig. Die tekende zich gisteravond laat af. “Dit is een mooie dag voor de luchtmacht, voor de krijgsmacht, en voor Nederland”, zo zei Hennis aan het einde van het debat. “Eindelijk duidelijkheid voor het personeel van Defensie, duidelijkheid voor onze internationale partners”.

De F-35

De F-35

Speciale vertegenwoordiger

Minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte bekend dat het kabinet een speciale vertegenwoordiger voor het bedrijfsleven aanstelt. Deze gaat de Nederlandse industrie helpen bij het verwerven van opdrachten in het project. Volgens Kamp kan Nederland tijdens de productie van het toestel tot 2045 voor 8 tot 10 miljard euro aan opdrachten binnenhalen.

Ontwikkelingsprijs

De risico’s zijn volgens minister Hennis te overzien.  Ze is er van overtuigd dat binnen het budget van 4,5 miljard euro alle 37 toestellen kunnen worden gekocht. “We hanteren een risicoreservering van 10% en  de aanschafprijs van de toestellen gaat de komende jaren naar onze verwachting  nog omlaag.”  Vliegtuigbouwer Lockheed-Martin levert in 2019 het eerste Nederlandse toestel, het laatste 5 jaar later.

Van Ghentkazerne

Behalve de F-35 kwamen ook het Joint Support Ship Karel Doorman, het voortbestaan van 45 Pantserinfanteriebataljon en het openblijven van de kazerne in Assen ter sprake. Een aantal fracties heeft de minister ook gevraagd naar mogelijkheden te kijken om de Van Ghentkazerne in Rotterdam open te houden. “Ik ben daarover in gesprek met de gemeente”, liet Hennis weten.

De Kamer gaf aan tijdens de begrotingsbehandeling van komende week nog verder te willen spreken over een aantal andere onderwerpen uit de Nota. Na de begrotingsbehandeling zal worden gestemd over de tijdens beide overleggen ingediende moties.