Minister Schultz pleit voor VN-programma watervraagstukken
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag bij de opening van de International Water Week in Amsterdam gepleit voor een speciaal VN-programma voor watervraagstukken. Het programma zou de internationale kennis op het gebied van bescherming tegen overstromingen, voldoende schoon water en zuivering van afvalwater kunnen bundelen en landen kunnen helpen met concrete, innovatieve oplossingen.
Grootste waterevenement van Europa
Minister Schultz opende vanmiddag de International Water Week in de RAI in Amsterdam. De week vindt voor de eerste keer in Nederland plaats. Het grootste waterevenement van Europa heeft als doel de werelden van watertechnologie, watermanagement en deltatechnologie bij elkaar te brengen en kennisuitwisseling te bevorderen tussen experts op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Het thema is Integrated water solutions for a green economy. Naast de conferentie op maandag vindt deze week de handelsbeurs Aquatech plaats; het Industrial Leaders Forum met kopstukken van onder meer Shell, DSM, Unilever, Dow en Arcadis; het Utility Leaders Forum en het Young Water Professionals Programme. De International Water Week wordt georganiseerd door RAI Amsterdam, de International Water Association (IWA), International Water Conferences (IWC) en het Netherlands Water Partnership (NWP).
Morele plicht
Minister Schultz: “We brengen hier kennis en ervaring uit verschillende continenten samen, vanuit verschillende beroepen en uit verschillende soorten levens. Maar deze samenwerking is niet genoeg. Ik ben voorstander van een speciaal programma bij de Verenigde Naties om watervraagstukken internationaal aan te pakken. Waterproblemen moeten hoger op de politieke agenda. Het is onze morele plicht onze kennis in te zetten om andere landen te helpen. Als alle partijen hier aanwezig de handen ineenslaan en samen investeren in creativiteit, innovatie en duurzaamheid, kunnen we het verschil maken.”
Beheer en financiering
In 2050 woont meer dan 70 procent van de wereldbevolking in steden. Veel steden liggen in kwetsbaar gebied: aan de kust of in laaggelegen rivierdelta’s. Schultz wil weerbare steden bouwen, bestand tegen een stijgende zeespiegel en veranderende weersomstandigheden. “We moeten onze stedelijke gebieden zo inrichten dat de drukst bevolkte delen veilig zijn. Met dijken, maar ook met terpen, waterpleinen, parkeergarages die als waterberging kunnen dienen, woningen waarbij water tot een bepaalde hoogte geen schade aanricht.” Schultz benadrukt dat alle wateruitdagingen, van overstromingen tot afvalwater, met elkaar zijn verbonden. “We kunnen de problemen alleen oplossen met een geïntegreerde aanpak. Door beheer en financiering centraal te organiseren maken we de weg vrij voor creatieve en praktische oplossingen. Niet praten, maar poetsen.”