Persconferentie na ministerraad 18 oktober 2013: Rutte over debat begrotingsafspraken

Afgelopen week is in de Tweede Kamer gedebatteerd over de begrotingsafspraken die kabinet, coalitie en drie oppositiepartijen hebben gemaakt. Minister-president Rutte blikt na afloop van de ministerraad terug op dit debat. Verder staat de premier stil bij de Nederlands-Russische betrekkingen en blikt hij vooruit op de Europese Raad die eind volgende week in Brussel plaatsvindt.

Goedemiddag. Afgelopen week hebben wij gedebatteerd over de begrotingsafspraken die het kabinet, de coalitie en drie oppositiepartijen hebben gemaakt. Ook de Financiële Beschouwingen zijn deze week afgerond en de stemmingen daarover zijn na het reces, dus over ongeveer anderhalve week voorzien. Daarmee hebben wij ook in verbrede zin belangrijke stappen gezet in de uitvoering van het regeerakkoord en in het bijzonder de begroting van 2014. Na het herfstreces worden de afzonderlijke begrotingshoofdstukken behandeld. De hoofdlijn staat vast en dat is belangrijk voor herstel van rust en vertrouwen. Verheugend is ook dat uit de doorrekening van het Centraal Planbureau blijkt dat het pakket een positieve uitwerking heeft op de structurele werkgelegenheid. Dat was een belangrijke ambitie van alle onderhandelaars en ook leidt het pakket tot een verbetering van de koopkracht over de hele linie in 2014.
Dan over Rusland. Minister Timmermans, Frans Timmermans, heeft in de ministerraad verslag gedaan van de ontwikkelingen in de Nederlands-Russische betrekkingen en het overleg daarover gisteren met de Kamer. Hij heeft na het incident met de tweede man van op ambassade in Moskou, Onno Elderenbosch, contact opgenomen met zijn collega Lavrov. Nederland verwacht dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht en de betrokkenen ter verantwoording worden geroepen. Het was positief dat Lavrov deze mening deelt en dat een strafrechtelijk onderzoek naar het incident is geopend. Ik ben me er natuurlijk van bewust dat de gebeurtenissen vragen oproepen, ook de relatie met Rusland in een bredere context. Het kabinet kijkt hierna vanuit het uitgangspunt dat deze relatie is gebaat bij constructieve betrekkingen. In dat kader is er vooralsnog geen aanleiding voor het aanpassen van het Nederland-Ruslandjaar, inclusief het Koninklijk bezoek als onderdeel daarvan. Minister Timmermans zal hier nader op ingaan in een brief die hij volgende week aan de Kamer stuurt.
Dan tot slot. Volgende week is er een Europese Raad van regeringsleiders in Brussel. Daar bepreken wij een aantal belangrijke thema’s, zoals de digitale agenda. In dat kader zal ook een afzonderlijke gesprek plaatsvinden met Eurocommissaris Kroes. Zij is pleitbezorger van meer Europese samenwerking op ICT-gebied, omdat ICT een belangrijke rol speelt bij de economische ontwikkeling en het scheppen van banen. Het scheppen van banen is ook het doel van het gesprek dat ik volgende week heb met Prime Minister Cameron. Er zijn veel, te veel, Europese onnodige regels die groei van economie en werkgelegenheid belemmeren. Wij willen dat de Europese Commissie er werk van gaat maken en zullen hier tijdens de Europese Raad op aandringen.