OM nodigt jongeren uit voor internetdiscussie over computercriminaliteit
“Sanne, er staan blootfoto’s van jou op internet. Iedereen kan ze zien”, vertelt een klasgenootje. Sanne schrikt zich rot als ze dit hoort. Dit moet haar ex-vriendje Finn hebben gedaan... Over deze en andere situaties waarin jongeren op internet terecht kunnen komen, praat Lodewijk van Zwieten - landelijk officier van justitie op het gebied van cybercrime – vanaf donderdag 10 oktober met jongeren via de Facebook-pagina van het Openbaar Ministerie.
Jongeren zitten massaal op het web en komen daar ook vaak in de problemen. Zij plegen soms zelf strafbare feiten of lopen het risico om slachtoffer te worden van computercriminaliteit. Het OM wil dit voorkomen en wil graag van jongeren weten hoe zij tegen cybercrime aankijken en welke ideeën zij hebben voor de aanpak van computercriminaliteit.
Discussie over vijf cybercrime-stellingen
De landelijk officier cybercrime vraagt jongeren om van 10 t/m 17 oktober met hem via het Facebookaccount van het OM in gesprek te gaan aan de hand van vijf herkenbare situaties. Deze gaan over het inbreken in computers, het uiten van bedreigingen via social media, over heling van gestolen spullen via internet en over het online verspreiden van naaktfoto’s. De cybercrime-officier doet mee aan de discussie en reageert op vragen van jongeren.
Beste deelnemers winnen dag met cybercrime-officier
De Facebook-discussie is bedoeld voor jongeren van 12 tot 23 jaar. De jongeren die het actiefst meediscussiëren en met de beste ideeën komen, mogen een dag op pad met de landelijk cybercrime-officier. Daarbij komen zij alles te weten over de strijd tegen computercriminaliteit.
Maatregelen tegen computercriminaliteit
De discussie met jongeren kan nuttig zijn voor het OM, de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Reacties en ideeën van jongeren kunnen aanknopingspunten bieden voor de ontwikkeling van maatregelen waarmee computercriminaliteit onder jongeren kan worden voorkomen en bestreden.