Persconferentie ministerraad 27 september 2013

Mnister-president Rutte blikt terug op de de Algemene Politieke Beschouwingen. Verder gaat hij in op het functioneren van het openbaar bestuur van Sint Maarten.

Rutte:
In de ministerraad natuurlijk vandaag gesproken over de Algemene Politieke Beschouwingen van gisteren. Wij vinden het een goed en inhoudelijk debat dat gisteren heeft plaatsgevonden. Het stond in het teken van de plannen van het kabinet. Maar meer dan in andere jaren ging het gisteren ook in belangrijke mate over veel constructieve voorstellen van de oppositie. Ik ben blij dat er na gisteravond een gedeelde conclusie is dat wij er ook gezamenlijk uit moeten komen. Dat is in het belang van Nederland. We hebben daarbij als kabinet onze ijkpunten gegeven, verkend welke opvattingen er bij andere partijen leven en waar ruimte ligt en zou kunnen liggen. Daar zijn natuurlijk ook de Algemene Beschouwingen voor. Het is nu zaak om te kijken of we de komende tijd tot afspraken kunnen komen. Het kabinet zal in de geest van het debat gisteren, en met veel waardering voor de voorstellen die zijn gedaan, het overleg met de Kamer voortzetten. Jeroen Dijsselbloem neemt vandaag het initiatief. Ik heb goede hoop dat we kunnen komen tot gemeenschappelijke oplossingen.

De Rijksministerraad, dat is de Ministerraad uitgebreid met de gevolmachtigde ministers voor de eilanden in de Cariben, de Rijksministerraad heeft vanochtend, in de aanwezigheid van de minister-president van Sint Maarten, besloten de Gouverneur van Sint Maarten bij Koninklijk Besluit een aanwijzing te geven onderzoek te doen naar het behoorlijk en integer functioneren van het openbaar bestuur van Sint Maarten. Dit Koninklijk Besluit is gebaseerd op het reglement voor de gouverneur van Sint Maarten en art.43 Statuut. Dat artikel gaat over de waarborg voor deugdelijkheid van bestuur en fundamentele rechten. Als het gaat om integriteit van politici, het functioneren van het bestuur en het ambtelijk apparaat heeft de overheid een voorbeeldfunctie. Bij twijfel over de integriteit van de overheid moet daar serieus aandacht aan worden besteed. Dat is de reden om nu dit onderzoek te doen. We willen daarmee voorkomen dat verder afbreuk wordt gedaan aan het vertrouwen van burgers, bedrijven, instanties en buitenlandse overheden in het bestuur van Sint Maarten. We zijn ons ervan bewust dat de regering van Sint Maarten ook zelf in overleg is over een onderzoek door Transparancy International. Maar een onafhankelijk onderzoek door een instantie van buiten het land Sint Maarten heeft een eigen zelfstandige waarde. Het doel van het onderzoek waartoe de Rijksministerraad heeft besloten is het bevorderen van goed bestuur zoals dat een democratische rechtstaat zou moeten voorkomen. Het onderzoek zal zich concreet richten op onderwerpen die de aandacht verdienen, zoals de prostitutie, het gokwezen en de vreemdelingenketen.

We hebben vandaag ook gesproken over een alternatief voor de Fyra. We wilden zo snel mogelijk een goede oplossing voor de reizigers en die hebben wij nu gevonden. Staatssecretaris Mansveld zal hierover meer vertellen in een aansluitende persconferentie.