Samenwerking Nederland en Bolivia op het gebied van lithium
In Bolivia zit een enorme hoeveelheid van het metaal lithium in de grond, maar het land weet die nog onvoldoende te gelde te maken. Nederland en Bolivia gaan daarom samenwerken om meer aan de grondstof te kunnen verdienen. Donderdag overhandigde minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) daartoe een masterplan aan de minister van Buitenlandse Zaken, Juan Carlos Alurralde.
De Technische Universiteit Delft en de Nederlandse bedrijven DaVinci Laboratory Solutions, Boon Consultancy en BTI-Energy Innovators gaan helpen bij het opzetten van een bedrijf voor de productie van lithium-batterijen met daaraan gekoppeld een geavanceerd onderzoekscentrum. De verwachting is dat de vraag naar lithium-batterijen de komende jaren flink zal stijgen, onder meer voor gebruik in de accu van elektrische auto’s.
Ploumen: 'Bij initiatieven als deze zie je hoe het samenbrengen van hulp en handel meerwaarde heeft. De goede hulprelaties en diverse handelsmissies over en weer monden nu uit in een plan waar beide landen potentieel goed aan kunnen verdienen. Zonder hulpgeld te hoeven investeren, gaan we er voor zorgen dat de Boliviaanse bevolking meer gaat profiteren van de natuurlijke rijkdom van het land en er is tegelijkertijd mooie spin-off voor de Nederlandse industrie.'
Elke partner in het masterplan draagt bij vanuit de eigen expertise. De TU Delft zal vanaf het vierde kwartaal 2013 een groot deel van de opleiding voor het personeel van het onderzoekslaboratorium verzorgen. BTI richt zich op het opzetten van het batterijbedrijf en DaVinci Laboratory Solutions gaat samen met de TU Delft invulling geven aan het onderzoekscentrum. Boon Consultants is de intermediair tussen beide overheden en faciliteert de soepele afhandelingen van contacten tussen bedrijven en kennisinstituten in beide landen.
De TU geeft verder de komende vier jaar een veertigtal Boliviaanse masterstudenten een onderzoeksplek in Delft. Ook krijgen Boliviaanse promovendi de mogelijkheid zich hier te verdiepen in materiaalkennis over lithium-batterijen. De TU Delft werkt daarvoor samen met de Boliviaanse universiteiten van La Paz, Potosi, Oruru en Cochabamba en zal daar ook colleges verzorgen.
Het vandaag door Ploumen gepresenteerde masterplan is tot stand gekomen met intensieve betrokkenheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Drie weken geleden tekende Prins Jaime de Bourbon Parme (Speciale Gezant Natuurlijke Hulpbronnen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken) al een intentieverklaring met Bolivia voor een brede samenwerking op energiegebied. Dit masterplan is daarvan de eerste concrete uitwerking.