Rutte over Prinsjesdag en Algemene Politieke Beschouwingen

Minister-president Rutte blikt in zijn wekelijkse persconferentie terug op Prinsjesdag en kijkt uit naar de Algemene Politieke Beschouwingen.

RUTTE
Het was een bijzondere week: de eerste troonrede van Koning Willem-Alexander en de eerste Miljoenennota van dit kabinet Rutte-Asscher. En een ding is denk ik wat deze week weer opnieuw duidelijk geworden is in alle berichten, ons land zit in een moeilijke economische situatie, dat vraagt aanhoudende aandacht, we zijn er nog niet. We moeten realistisch zijn: de werkloosheid die stijgt, mensen hebben minder te besteden.  Iedereen merkt daarmee ook de gevolgen van de crisis. Mensen worden werkloos, opdrachten voor bedrijven zien we nog steeds teruglopen en we zien ook gedwongen winkelsluitingen. Dat betekent dat voor heel veel mensen de crisis geen abstract begrip is.  Ik heb deze week keer op keer betoogd dat snelle en makkelijke oplossingen niet bestaan. Het kan alleen maar stap voor stap. Het kabinet is daar hard mee aan de slag. Afgelopen Prinsjesdag hebben we een grote volgende stap gezet. We nemen extra maatregelen voor de overheidsfinanciën, extra maatregelen voor economisch herstel en de maatregelen gericht op een evenwichtige inkomensverdeling.

Met een extra pakket van €6 miljard brengen we de overheidsfinanciën verder onder controle. En de effecten van dat pakket hebben we weten te beperken. Daarnaast stimuleren we de economie. Want uiteindelijk in die economie moeten de nieuwe banen worden verdiend.

De wereld om ons heen verandert. Dat vraagt ook om verandering in Nederland. Ook daar is het deze week veel over gegaan, die verandering daar gaan we samen, met zijn allen doorheen. Mensen tonen veerkracht, proberen hun weg te vinden in de crisis, mensen komen met creatieve oplossingen. Met andere woorden,  een samenleving waarin mensen dingen ze zelf kunnen organiseren ook zelf organiseren. Nederland past zich aan.

Dat heeft overigens niets te maken met inkomen. Het begrip participatiemaatschappij, participatiesamenleving heeft niks te maken met inkomen. Want ook in de toekomst zal er een WW blijven bestaan, ook voor de mensen die deel uitmaken van de middenklasse. Ook in de toekomst zal er pensioen blijven bestaan, ook voor mensen die deel uitmaken van de middenklasse. En juist voor de mensen die dat nodig hebben houden we voorzieningen overeind, maar we zien tegelijkertijd in het land een trend en daarmee loopt Nederland voorop op de politiek, een trend waarin mensen steeds meer zaken die ze zelf organiseren ook zelf organiseren. Het kabinet heeft voorstellen gedaan die Nederland gereed maken voor de toekomst. Uiteraard hebben we een luisterend oor voor voorstellen die leven bij andere politieke partijen en fracties. We gaan daarover graag het debat aan met de Kamer. Voor ons is het evenwicht belangrijk, de overheidsfinanciën op orde, de economie stimuleren, en ervoor zorgen dat niemand achterblijft. Dat is het plaatje dat de puzzelstukjes samen moet zien te voegen en wat uiteindelijk ook de puzzel samen vormt.

Ik zie met andere woorden uit naar de Algemene Politieke Beschouwingen.