Staatssecretaris Mansveld neemt VN-jongeren mee op ‘duurzaam’ werkbezoek
‘’Je kunt nationaal iets bedenken maar je moet het lokaal uitvoeren. En je zult de generaties moeten meenemen’’, stelde staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu vandaag bij haar bezoek aan een zonnepanelenpark en twee energieneutrale panden op Goeree Overflakkee. Vandaar dat zij de jongerenvertegenwoordigers voor duurzame ontwikkeling naar de Verenigde Naties had uitgenodigd om mee te gaan: Ralien Bekkers en Ties Mouwen.
VOICE-OVER: Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft samen met een aantal jongerenvertegenwoordigers van de VN een bezoek gebracht aan duurzaamheidsinitiatieven op Goeree-Overflakkee. Deze gemeente heeft tot doelstelling een energieneutraal eiland te worden. Dat uit zich onder andere in het Zonnepark Ouddorp. RALIEN BEKKERS: Ontzettend leuk om op deze plek te zijn. Ik ben er zelf nog nooit geweest. Ja, je ziet echt even iets van 'underground' wat er allemaal gebeurt. En ik ben wel onder de indruk van wat een mooie projecten hier gewoon staan en hoe de mensen echt met hart en ziel volgens mij bezig zijn om het allemaal te realiseren en voor elkaar te krijgen. VOICE-OVER: De jongeren- vertegenwoordigers van de VN zetten zich in voor duurzame ontwikkeling. De ideeën die ze verzamelen onder Nederlandse jongeren brengen ze in op VN-klimaatbijeenkomsten. STAATSSECRETARIS MANSVELD: Mensen gaan nadenken over hoe ze willen leven hoe ze energieneutraliteit in hun leven willen betrekken. En ik denk dat het belangrijk is dat jongeren daarbij betrokken worden omdat we steeds meer van een eigenaarsmaatschappij een bezitsmaatschappij, naar een gebruiksmaatschappij gaan. En jongeren zijn zich er heel goed van bewust dat de aarde, dat alles maar één keer gebruikt kan worden en dat je er zuinig op moet zijn. VOICE-OVER: Ook wordt het eerste energieneutrale bedrijfsgebouw uit de regio bezocht, het Casa Ratsma, waar ook een fitnesscentrum is gevestigd. MAN: Het eerste wat ze vragen is van: de energie die ik hier zelf produceer kan je daar niet een lampje op laten branden of zo? Want mensen vinden het wel heel erg leuk. VOICE-OVER: Daarnaast wordt er een bezoek gebracht aan het leukste energieneutrale woonhuis van Nederland, in Dirksland. MANNENSTEM: Die stenen worden warm en die blijven, zeg maar, een klein etmaal warm. VOICE-OVER: Volgens de staatssecretaris kunnen de jongeren bij de VN laten horen hoe Nederland met het klimaat omgaat. MANSVELD: Belangrijk is als ze naar de Verenigde Naties gaan dat ze aan kunnen geven dat Nederland nadenkt over klimaatbeleid en daarin leider wil zijn. Dat er energieke jongeren komen die hun thuishaven meenemen. En dat we hier nadenken over duurzaamheid over CO2-uitstoot, over hoe je bouwt en hoe je met energie en de energiebronnen die we hebben, omgaat. Ik zie dat het al steeds meer op plekken gebeurt dat jongeren vanzelf denken: het is eigenlijk best tof om een 'car2go' te gebruiken in plaats van zelf een auto te hebben of om een broek te hebben van een duurzaam merk want die is ook mooi. Dus je ziet dat jongeren steeds bewuster worden maar ook dat het niet meer geitenwollen sokken is maar dat het heel cool kan zijn en dat het de toekomst is dus ook van ons, van de jongeren.
(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)
Jongeren zijn zich er volgens de staatssecretaris goed van bewust dat zij zuinig om dienen te gaan met de aarde. Mansveld wil hen laten zien wat er lokaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid: ,,Ik zie in veel regio’s veel initiatieven. ‘’
Zo streeft Goeree Overflakkee er naar om in 2020 energieneutraal te zijn. Dat wil de gemeente bereiken door duurzame energie uit zee, zon en wind op te wekken. Recreatiepark de Klepperstee in Ouddorp doet dat al: dat voorziet in zijn totale energiebehoefte via zonnepanelen. In Dirksland staan het energieneutrale bedrijfsgebouw Casa Ratsma en een energieneutraal woonhuis. Ook hier leveren zonnepanelen de energie. ,,Goede initiatieven’’, aldus de staatssecretaris.
De VN-jongeren zijn vorig jaar tijdens de VN-Klimaattop in Doha door Mansveld gevraagd mee te denken over het klimaatbeleid. Afgelopen zomer hebben zij hun advies “We are part of the solution. Are you?’ aan haar gepresenteerd. Daarin schetsen zij hun ideeën om te komen tot een duurzaam Nederland. Over en weer wisselen de staatssecretaris en de jongeren sindsdien ideeën en informatie uit. ,,Het is belangrijk dat jongeren bij de VN kunnen aangeven dat Nederland nadenkt over klimaatbeleid en daarin leider wil zijn’’, aldus Mansveld.
Ralien Bekkers vindt het op haar beurt ‘erg gaaf om informatie te mogen geven die ook echt bij de staatssecretaris aankomt’’. De VN-jongeren streven naar een ’partnership voor generaties’; verschillende generaties die samen oplossingen zoeken voor klimaatproblemen. ,,Onze samenwerking met Mansveld is een voorbeeld voor anderen. Een samenwerking waar je beiden profijt van hebt’’, zegt Bekkers. De staatssecretaris benut het jongerenadvies voor haar Klimaatagenda die zij in oktober zal presenteren.
In november neemt Mansveld deel aan de VN-Klimaattop in Warschau. Op deze top zou een stap gezet moeten worden in het opstellen van een nieuw mondiaal klimaatakkoord waaraan zoveel mogelijk landen meedoen. De Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordigers zullen ook op deze top aanwezig zijn.