Chemiebedrijven geven 42 studiebeurzen aan talentvolle studenten
Tijdens een feestelijke bijeenkomst aan de Universiteit Utrecht reikte minister Bussemaker maandagavond 16 september 42 topbeurzen uit aan talentvolle chemiestudenten. Zeventwintig hbo- en vijftien wo-talenten zijn door hun motivatie en hoge score op hun eindexamen in de prijzen gevallen voor de Topsector Chemiebeurs. De Topsector Chemiebeurs is een initiatief van de Topsector Chemie in samenwerking met een aantal onderwijsinstellingen en chemiebedrijven in Nederland. “Onze arbeidsmarkt heeft elk bètatalent nodig. Met deze topbeurzen levert de topsector Chemie een waardevolle bijdrage om de tekorten de technieksector aan te pakken”, aldus minister Bussemaker.
In het Techniekpact is afgesproken dat er in totaal 1.000 topbeurzen vanuit de topsectoren beschikbaar worden gesteld aan bètatalenten. Komend jaar ontvangen bijna honderd studenten een Topsector Chemiebeurs. Daarmee levert de chemiesector 10% van het totaal aantal topbeurzen. Minister Kamp van Economische Zaken: "Veel bedrijven die groeikansen zien, moeten die laten lopen omdat ze niet aan genoeg vakmensen kunnen komen. Daar gaan we nu met elkaar verandering in brengen. Het is leuk en lucratief om als student of als werknemer te kiezen voor techniek en technologie".
Goede baankansen
De talenten uit het hbo ontvangen 3.000 euro en uit het wetenschappelijk onderwijs ontvangen elk 5.000 euro. Zij volgen allemaal een talentenprogramma en gaan stagelopen bij een bedrijf uit de chemische industrie. De sector wil met deze beurs laten zien dat een chemiestudie goede baankansen biedt. Daarnaast moet de beurs bijdragen aan een hogere instroom en de kwaliteit van toekomstige werknemers vergoten. Dit is noodzakelijk om het verwachte tekort aan bèta’s en technici terug te dringen.
Tekorten chemiesector
De sector voorziet een tekort van 30.000 werknemers chemie in het jaar 2020. Op basis van het aantal voorinschrijvingen lijkt het aantal universitaire chemiestudenten te groeien, maar de toekomstige vraag vanuit de sector is (als gevolg van vergrijzing van de beroepsbevolking en de stijging van het aantal vacatures) nog steeds groter dan de toestroom van studenten. Daarnaast stromen er onvoldoende afgestudeerde chemiestudenten door naar de chemiesector.
Techniekpact
Terwijl er sprake is van oplopende werkloosheid gaan er tot 2020 jaarlijks tienduizenden bouwvakkers, installateurs, elektrotechnici en werktuigbouwers met pensioen. Om de tekorten in de technieksector tegen te gaan ondertekenden de regio’s, werkgeversorganisaties, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de overheid op 13 mei jl. het Techniekpact. Met 22 concrete maatregelen willen zij dat meer jongeren kiezen voor techniek, leren in de techniek en meer technische vakkrachten (weer) te laten werken in de technieksector. De uitreiking van de 1.000 topbeurzen vanuit de topsector is één van de maatregelen.