Begroting Buitenlandse Zaken staat in het teken van flinke bezuinigingen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat de komende jaren voor een flinke bezuinigingsopgave, in 2018 moet het budget met een kwart zijn gereduceerd. Het komende jaar worden daarvoor de eerste stappen gezet. Het ministerie heeft dit jaar voor het eerst twee begrotingen: naast een begroting van Buitenlandse Zaken is er ook een programmabegroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarmee wordt het verband tussen deze twee beleidsterreinen onderstreept, hulp en handel kunnen en zullen veel meer hand in hand gaan.
Buitenlandse Zaken heeft in 2014 9,1 miljard euro op de begroting staan, dat is inclusief de afdracht aan de EU van 7,8 miljard euro. De overige uitgaven gaan naar het beleid op het gebied van internationale rechtsorde; mensenrechten, veiligheid en stabiliteit en consulaire hulpverlening. De begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bedraagt 5 miljard euro, waarvan 3 miljard voor ontwikkelingssamenwerking is. Feitelijke wordt er 3,7 miljard aan ontwikkelingssamenwerking besteed, vanuit lopende programma’s bij andere ministeries.
Maatregelen Buitenlandse Zaken
Nederland blijft zich inzetten voor de bevordering van internationale rechtsorde, vrede en veiligheid. Nederland is door zijn open economie voor welvaart en veiligheid afhankelijk van het buitenland. Door een actieve rol in de EU, NAVO en VN dragen we bij aan vrede en veiligheid in de wereld en beschermen we onze belangen. Daarom, voert Nederland een campagne voor een zetel in de VN Mensenrechtenraad voor de periode 2015-2017 en voor een zetel in de VN Veiligheidsraad voor de periode 2017-2018.
Het postennetwerk wordt geflexibiliseerd en zoveel mogelijk gehandhaafd. De posten in Europa worden versoberd, er komt meer accent op de posten in de opkomende economieën. Ook de ambassadegebouwen worden versoberd en waar mogelijk Nederland samen met andere EU-landen hetzelfde ambassadegebouwgebruiken. De Consulaten-Generaal in München, Milaan, Antwerpen, Chicago en Osaka worden gesloten. De functies verdwijnen niet, die worden ergens anders ondergebracht.
Op het gebied van consulaire dienstverlening komt er één telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is voor Nederlanders in het buitenland in nood en wordt de visum- en paspoortverlening gedigitaliseerd.
Maatregelen Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
De relatie tussen buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking wordt versterkt, beide beleidsonderdelen hebben voor het eerst samen één eigen programmabegroting. Nederland zet zich in om handelsakkoorden te bereiken, of helpt deze vlot te trekken. Wij steunen onze bedrijven in het buitenland door ze in contact te brengen met lokale ondernemers of te bemiddelen bij buitenlandse overheden. Daarnaast geven we hulp en stimuleren we de economie in ontwikkelingslanden. Nederland ondersteunt de opbouw van politie en justitie, want een gezonde economie heeft een goed functionerende rechtsstaat nodig.
Het Dutch Good Growth Fund wordt in 2014 operationeel. Met dit revolverende fonds worden ontwikkelingsrelevante investeringen in - en handel met – lage- en middeninkomenslanden bevorderd. Het wordt in 2014 gevuld met 100 miljoen euro en loopt tot het einde van de kabinetsperiode op tot 750 miljoen euro. Het nieuwe Budget Internationale Veiligheid , BIV, van 250 miljoen euro is voor internationale missies naar landen in conflict, waar veiligheid, ontwikkeling en diplomatie hand in hand gaan. Naast dit BIV en noodhulp ter hoogte van 206 miljoen euro stelt Nederland in 2014 230 miljoen euro beschikbaar voor rechtsstaatontwikkeling, goed bestuur en wederopbouw in fragiele staten.